Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи

Редовния мониторинг на БДЗП показва, че броят на двойките и младите лешояди се увеличава

Белоглавият лешояд е моногамен, затова броят на двойките от видa е основен показател за запазването му.

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) оповести резултатите от  тазгодишния мониторинг на гнездящите белоглави лешояди в Източните Родопи. Установени бяха рекордните 56 двойки. Това е най-големият брой двойки регистриран през последните 23 години. През 2010 г. двойките бяха 47.

Има и значително подобрение при младите eкземляри. Белоглавият лешояд отглежда само по едно малко всяка година. Женската снася едно яйце през януари. В началото на лятото започва подготовката на излюпените млади лешояди за излитане от гнездата. Тази година успешно са отгледани 35 млади белоглави лешояда. Този брой се нарежда на трето място в статистиката, откакто се води мониторинг на популацията на вида в България.

Интересен факт, установен по време на наблюденията този сезон, сa новите гнезда на по-малко атрактивни скали в западната част на долината на Арда. Те не са били били използвани от 80-те години на миналия век. Тези данни потвърждават изводите на специалистите, че има тенденция на увеличаване на числеността на вида.

Опазването на единствената колония на белоглавия лешояд в България е една от най-успешните дейности на БДЗП. Редовното подхранване, обявяването на защитени територии и образователните дейности, започнати в началото на 90-те години, доведе до трайни положителни резултати.
Числеността на вида се увеличи от 10 двойки през 1991 г., до 35 двойки през 2005 г. и 56 двойки през 2011 г.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини