Гърбици по тротоарите в Кърджали,пенсионери се спъват и падат

Тротоарите в центъра на Кърджали буквално са непроходими заради разбити плочки и гърбици.Зачестиха случаите когато възрастни хора се препъват и падат безпомощни.Дори улици като „Екзарх Йосиф”,”Отец Паисий”,”Републиканска” на места имат родопски релеф.Това алармираха читатели на сайта Кърджали бг вести.

Миналата година проблемът бе обсъждан и на сесия на местния парламент. Общински съветници от Кърджали настояваха общината да вземе спешни мерки и да оправи тротоарите в Кърджали. Те са в ужасно състояние. Или има гърбици или плочките са разбити, твърди народната избранничка Камелия Милева. Тя посочи,че основната причина за лошото им състояние е практиката автомобилите да се паркират на предназначените за пешеходци места. Тротоарите са задръстени от коли и не може да се минава с детски колички, оплакаха се майки. Камелия Милева поиска кметът Хасан Азис да се разпореди и подчинените му контрольори да глобяват собствениците на паркираните върху тротоарите коли. Трябва да се промени наредбата за обществения ред. Приходите от глобите да отиват в общинския бюджет, който и без това е отънял поради кризата,подчерта Милева.

Проблемът е от години, твърдят общинари. Те припомнят че кметът Хасан Азис преди 3 години разпореди  по тротоарите на някои централни улици, където паркират най-много автомобили да се поставят бетонни топки.  Това обаче не спря недобросъвестните шофьори.  Много от тях изкъртиха топките за да могат да паркират автомобилите си пред домовете си.

Голямото строителство в централната част на града, доведе до сериозни поражения.Шофьори на камиони и бетоновози буквално разбиха много от тротоарите, преминавайки през тях.

Проверка на Кърджали бг вести установи, че многото гърбици по тротоарите се дължат на липите. Тяхната коренова система е мощна и разкъртва плочките. Трябва да се сложат специални метални скари, но в общината се страхуват, че ромите ще ги отмъкнат още първата нощ.

Проблемът с тротоарите е много сериозен.Обсъждан е от общинското ръководство,но засега нямаме средства да го решим,каза за Кърджали бг вести зам.-кметът по строителството Васил Бобеков.Той посочи,че общината си е поставила като приоритет изграждането на парк „Арпезос Север”.Средствата предвидени за тротоарите са пренасочени към този обект,твърди Бобеков.Той каза,че се обсъжда вариант тротоарите в града да се отремонтират чрез  изработването на проект и кандидатстване пред оперативна програма.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини