Всички сме потомци на неандерталците. Освен африканците

Всички, с изключение на тези с африкански произход, са потомци на неандерталците, твърдят учени. Изводът е на база изследване на X-хромозоми на хора от голям брой различни страни.

Била изследвана  ДНК на женската полова хромозомана представителки от петте континента. Учените анализирали 6092 хромозоми и определили, че средно в Х-хромозомата на съвременните хора от неафрикански произход се съдържа около 9% неандерталска ДНК. Това доказва, че двата вида са се кръстосвали след като са напуснали Африка.

Homo neanderthalensis и Homo sapiens са близки видове и учените отдавна предполагат, че са се раждали деца със смесена кръв. Двата вида са възникнали в Африка. Неандерталците са напуснали древния контитнет в периода преди 800-400  хил. години. Разселването на Homo sapiens от люлката на човечеството по останалите части на света пък е било преди 80–50 хил. години. Около 30 хил. години двата вида са съществували едновременно извън Африка, преди Homo neanderthalensis да изчезне. 

Сп. Molecular Biology and Evolution публикува изследването

ДНК на неандерталците е разшифрована от екип на Сванте Паабо. Той също прави извод, че  H. neanderthalensis са се кръстосвали със съвременните хора.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини