Португалия по гръцкия сценарий?

Рейтинговата агенция „Мудис” понижи рейтинга на Португалия до т.нар. „джънк статус”, което означава висока степен на риск за инвеститоритe.

Понижението на рейтинга е с един пункт - от Баа1 на Баа2, като агенцията аргументира решението си с опасенията, че страната ще има нужда от втори спасителен пакет от заеми, предаде Асошиейтед прес. За сравнение, рейтингът на Гърция е Caa1.

В съобщението на рейтинговата агенция се посочва, че вероятността Португалия да може да взема заеми от международните финансови пазари през 2013 г. става все по-малка. Вследствие на това, посочва Мудис, Португалия вероятно ще има нужда от допълнителна финансова помощ - в допълнение към заемите в размер на 78 милиарда евро от частни банки, които тя получи преди месеци.

Португалия бе изолирана от пазара на дългосрочни облигации през април, когато правителството се разпадна, а инвеститорите започнаха да изпитват силни опасения за финансовото бъдеще на страната, посочва АП.

Страната трябва да понижи бюджетния си дефицит от 9.2% през 2010 г. до 5.9% от БВП през тази година. Първият отзвук от решението на "Мудис" се очаква днес, когато е насрочен търг за ДЦК за 1 млрд. евро.

Като нова и опасна фаза в еврозоната беше определено решението на „Мудис” от в. "Гардиън", посочва "Фокус".
Анализът на "Мудис" е почти идентичен на случилото се в Гърция през последните шест седмици. В него се добавя, че без решително действие на големите европейски играчи опасенията за еврото растат.
Ройтерс коментира, че според икономисти Ирландия също ще има нужда от допълнителен заем.

Прогнозата за Португалиа е огласена след изявлението в понеделник на „Стандарт енд пуърс”, че условията за новия заем за Гърция, който е обект на преговори в еврозоната, е възможно да предизвикат сриване на гръцката банкова система, както и европейска банкова криза.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини