Прокурори и полицаи атакуваха болница

Прокурори, икономически полицаи и представители на здравната каса извършиха проверка на 6 отделения в шуменската болница, за да установят дали има различия в документите и реалния брой на лежащите болни.

Акцията е осъществена на 28 юни от 18.45 ч. до 20.30 ч., съобщи заместник-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов, цитиран от местния сайт "Шум.бг".

„Никой не ме е уведомил, обадиха ми се разтревожени колеги и когато пристигнах ми се каза, че това е планова проверка на прокуратурата, но според мен това не е неин приоритет. Никой няма нищо против акта на проверката, но сме против начина на извършването й”, коментира директорът на МБАЛ Шумен д-р Виктор Минчев. Според него последиците от тази проверка са негативни за болницата, пациентите са стресирани, а по думите на шефовете на детско отделение д-р Параскева Вичева и на хирургическо отделение д-р Огнян Обретенов, част от тях искат да преустановят лечението си в здравното заведение.

Този контрол е превантивен, проверката наистина е изненадваща, но няма как. Тиражират се всякакви изявления за стресирани пациенти, но те са неоснователни, защото униформени по време на проверката не е имало. При нея са констатирани 3 нарушения. Единият от болните отсъстваше, другият е бил в домашен отпуск до следващата сутрин, но още по време на проверката пристигна. Правим допълнителни проверки за това”, каза още заместник-окръжният прокурор.

Според него такива превантивни проверки по реда на общия надзор за законност се извършват и в други области. „Ще проверяваме и ще следим за неправомерно източване на средства по клинични пътеки. Нека следят и от РЗОК и да информират винаги гражданите за резултатите от тях, за да се знае за какво се изразходват средствата”, допълни Димов. 

"Случаят е скандален, къде е здравният министър Стефан Константинов и защо мълчи?", заяви пред журналисти тази сутрин депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова, цитирана от "Фокус". По думите на Манолова мълчанието на здравния министър става тенденция. "Той мълча, когато арестуваха и събличаха лекари в Горна Оряховица, мълча и при случая в Благоевград, сега отново мълчи”, отбеляза червената депутатка.

Манолова допълни, че е важен въпросът и що за държава е това, след като при толкова възможности за контрол от страна на Министерство на здравеопазването, на НЗОК и на органи на финансовото министерство, да се налага в една болница да нахлуват полицаи. „Пропуснали са само родилно отделение. Очакването е следващият път да нахлуят и в родилното, където да проверяват дали са налични всички родилки. Ще предприеме ли някакво действие здравният министър, за да защити лекарите?”, каза още депутатът.

Още в края на миналата година от НЗОК обявиха, че приемът на пациенти в болниците през последните 3 години се е увеличил с една трета, което е и основната причина за недостига на средства в здравеопазването. Проверки са установили, че хронично болни са лекувани многократно в болница, без да им е направено каквото и да е изследване в доболничната помощ. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини