Отбелязват Международния ден за борба с хомофобията

Твърд сегмент на туристическия пазар ли са "меките китки"?

Точно на 17 май 1990 г. Световната здравна организация официално извади хомосексуалността от списъка-класификатор на болестите. От тогава денят се лансира като знаков за борбата с хомофобията и "сексуалната различност". По ирония на съдбата днешният "юбилей" съвпада със световния скандал по ареста на шефа на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан в САЩ след обвинение за "сексуална агресия" срещу камериерка в хотел (по нашите географски ширини нямаме дори точен еквивалент на "sexual harassment"). Балканските мачовци се гневят дали в американските хотели вече не следва да излизаш с балтон от банята на прескъпата си стая, за да не рискуваш обвинение в "сексуален рекет"?
В туризма пък на хората с различна ориентация вече гледат по-прагматично - като на „потребителски сегмент“, който не е за изпускане. Макар че един гръцки кмет на островно градче отнесе наказание и от държавата, че и целокупната народна ярост, когато, макар заради туристически пиар, "венча" двойка чуждестранни  гей туристи. В далечното време на социалистическия "Балкантурист" слабоизвестното тогава черноморско селце Свети Влас заговорнически приемаше и "нетрадиционно ориентираните" нудисти от братските соц.страни. Може би пък си струват усилията да се отнеме част от "специфичния" туристопоток към някои гръцки острови, за да се преориентират хора с "обратна ориентация" към нашенските курорти?

Още инфо:

Организаторите отмениха провеждането на първия гей парад в Черна гора, като обвиниха правителството, че не е им е оказало подкрепа, предаде АФП. Парадът трябваше да се проведе на 31 май в столицата Подгорица. От организационния комитет обявиха, че ще отложат събитието за неопределен период, докато властите не демонстрират истинска ангажираност.
Черна гора е сред най-консервативните балкански страни. Според скорошно проучване, 70% от черногорците смятат хомосексуалността за болест.
Инфотуризъм.нет
Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини