Реставрират Дяволския мост по средновековна технология

 Дяволският мост край Ардино, придобил популярност в страната покрай филма „Време разделно” ще бъде реставриран по традиционни технологии от Средновековието. Вместо цимент ще се използва хоросан. Това съобщи пред журналисти кметът на Ардино Ресми Мурад. Според стари майстори т.нар.- римски мостове като Дяволския са били градени като в хоросана са се слагали органични вещества-яйца или животинска кръв. Това правило градежа здрав и устойчив. Основите на подобен мост бил разрушен изключително трудно с много взрив при направата на язовир „Кърджали”,разказват очевидци.

 Според древните предания за да стане моста здрав е трябвало в него да се вгради и сянката на невестата на майстора. Песните разказват как младата булка оставяла невръстно чедо, защото магията се оказвала фатална за нея.

  3,8 милиона лева очаква да получи община Ардино по оперативна програма „Регионално развитие” за проекта си, свързан с направата на пътя за Дяволския мост и реставрацията на паметника на културата.

За да кандидатства пред оперативната програма „Регионално развитие” кметът Ресми Мурад се е преборил ,като Дяволският мост е актуван за публична общинска собственост. Според градоначалникът проектът за пътя и реставрацията на съоръжението се движи добре по етажите на властта и има всички шансове да бъде одобрен и получи финансиране.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини