Правят огромна слънчева централа край Кърджали

Теренът

Огромна инсталация за добив на електроенергия от слънчева светлина започна да се изгражда до хвостохранилището на Горубсо край Кърджали. Слънчевите панели ще добиват ток колкото една средна водноелектрическа централа. Земята върху, която ще се разпростират е 240 дка. Общата мощност ще бъде 5 мегавата. След месец ще бъдат пуснати първите 100 киловата. Цялата инсталация ще бъде завършена до 2 години.

Подобно съоръжение в страната има единствено край Варна. Слънчевата централа край Кърджали се изгражда от фирма „Солар Прохолдинг”ЕАД.

Софийски фирми купуват здраво земя в Кърджалийско за изграждане на слънчеви инсталации за добив на електроенергия. Само в една консултантска фирма в Кърджали са направени десетки запитвания за терени. Пет проекта са подготвени и представени през последните месеци.

 Кърджалийско и районът на Сандански са с най-много слънчеви дни в годината. Земята тук е евтина и от ниска категория .Това обяснява големия инвеститорски интерес, поясни за Кърджали бг вести Митко Синабов, строителен консултант.

 Софиянци изкупуват основно земи в района на Бенковски и Златоград, като гледат да са близо до далекопроводи. Целта е да закачат след това инсталациите към тях. Фирми в столицата не могат да насмогнат да проектират. Инвеститорите казват, че вложените средства се връщат за 5 години.

 Вече е готов проект в джебелското село Лебед. Спечелил е финансиране. При него панелите са разположени върху покрив. Това накарало много инвеститори да се оглеждат за големи покривни конструкции, които да покрият със слънчеви панели.

 Обикновено софиянци кандидатстват с проекти за европейско финансиране. Изискването е да имаме 20 процента добив на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Затова НЕК насърчава българските фирми.

Имате земи и слънце. Това привлича , подчертават инвеститорите.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини