Мюрен Мутлу спечели с туш борбата за коча в Кобиляне

22-годишният Мюрен Мутлу от Истанбул пребори всички конкуренти и спечели коча на традиционния турнир по народни борби в кърджалийското село Кобиляне. В решителната схватка трикратният шампион на Турция и участник на Световното първенство в Москава победи с туш опитният състезател от отбора на СК „Ангел Войвода”- Хасково Кенан Кемал и заслужено обра овациите на многобройната публика. Сред тях бе и омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин. Арбитърът след като вдигна победоносно ръката на Мюрен, баш пехливанинът от Турция веднага поиска да вдигне коча на раменете си и да се снима за спомен, но за голяма изненада на всички любители на пехливанските схватки организаторите на турнира бяха забравили да донесат коча на тепиха. Оказа се, че награждаването на победителите ще се състои на друго място.

Мераклиите за коча премериха сили на мегдана в Кобиляне в най-многолядната категория – над 75 кг. В нея се включиха 12 състезатели. И в трите си срещи младият турски талант не остави никакви шансове на съперниците си, побеждавайки ги с туш само за 30 секунди. За пръв път печеля турнира в Кобиляне. Много съм щастлив. Всяка година идвам в родния си край, за да участвам в селските турнири. Миналата година спечелих коча и в Горно Прахово. За мен целта винаги е първото място, сподели Мутлу. Той е национален състезател на Турция, и тренира борба в отбора на община Измит (Коджаели). Родителите му се изселват в южната ни съседка през 1990 година от кърджалийското село Енчец. Баща му Фикрет Исметов е бивш борец от „Арда”. Треньор на Мутлу в южната ни съседка е бившият възпитаник на СК „Крепост” Ердинч Мустафа – Гошо.

В събота в продължение на пет часа близо 100 деца, момчета, юноши и мъже от СК „Крепост”- Стремци, СК „Ангел Войвода”- Хасково, Асеновград, Мадан, Кърджали, Турция и околните села показваха мускули и техника. Наградният фонд също привлече вниманието на борците - по 100 лв. за победителите при мъжете и юношите и по 50 лв. за първите при децата и момчетата.

Тази година пехливанските схватки се проведоха в памет на местния треньор и дългогодишен състезател по борба в „Арда” и бивш кмет на селото Реджеб Емин –Челик. Спонсори на турнира бяха изселници от района, които живеят в Турция. Главен съдия бе Стоян Желев от Хасково, а помощник арбитри на тепиха бяха двукратният европейски шампион от „Лодз’81” и „Будапеща ‘83” Али Мехмедов и треньорът на СК „Крепост” Айдън Руфат. Изненадан съм от участието на много добри състезатели в надпреварата, носители на медали от републикански шампионати. Получиха се красиви схватки, участниците се раздадоха до край и разкриха пълните си възможности. Особено впечетление направиха Димитър Иванов от Кърджали при 50-килограмовите, който се състезава в отбора на „Енергетик” – Гълъбово, Енгин Рашид от СК „Ангел Войвода”- Хасково, Фахрис Мустафа и Дургут Тасим от Стремци, които се понравиха с изключителна техника, сподели Стоян Желев.

За най-техничен състезател на турнира бе обявен Дургут Тасим от Стремци, победител в кат. до 35 кг. Призът за най-резултатет получи Енгин Рашид от Хасково, триумфирал при 65-килограмовите.

Джемал Ватансевер, председател на организационния комитет на спонсорите от южната ни съседка връчи наградите на победителите в турнира. Кметът на Кобиляне Ерхан Изет изказа своята специална благодарност към спонсорите.

Гюнер Шукри

.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини