Кърджалийци бяха възхитени от старото турско изкуство-ебру

Вчера за първи път в Кърджали беше организирано от Народно читалище „Юмер Лютфи 1993 г.” демонстрация на изключително трудната за рисуване техника ебру. За получаване на изображение се използват вода, пръст и други естествени материали. Семейство Чифтбудак от Одрин показаха как се прави ебру пред любопитните погледи на ученици от общинските училища в областта. Те превърнаха фоайето на Дома на културата в своеобразно ателие и спечелиха възхищението на младите хора, като някои изкупиха част от прекрасните произведения на изкуството.
Едно от тях, майсторът Мехмед Хади Чифтбудак подари на зам.-кмета на Община Кърджали Елисавета Кехайова, която приветства гостите.
Майстор Мехмет, съпругата му Севим и дъщеря им Багдагюл, работят ебру в едно ателие в Музея на здравето в комплекса „Баязид II” в Одрин.
Майсторът за първи път се запознава с ебру по време на обучението си по изобразително изкуство в института „Ататюрк” в Истанбул. Тогава той счита, че ебру е лесна техника и решава да се специализира. Избора си обяснява с това, че ебру е типично турско изкуство за украса и желае да допринесе за съхраняването и развитието му, като важна част от турската култура. Освен това отговаря на творческо търсене на автора, който намира красотата във водната повърхност, което означава и думата ебру. Майстор Мехмет отива в родното си място Урфа да прави ебру и установява, че не се справя и започва да развива уменията си самостоятелно, чрез обучения в курсове и при известни майстори в Истанбул-Йълмаз Енеш и Еда Фунда.
Семейството гостува у нас за втори път. Миналата година са показали ебру в Пловдив по покана на тогавашния Генерален консул на Р. Турция Джунейт Явузджан. Вчера също са били там като гости на сегашния Генерален консул Рамис Шен.
За посещението си в Кърджали Мехмет Чифтбудак сподели, че се чувства като сред свои сънародници и е много щастлив. „Как да се изразя, имам чувството, че съм намерил собствено дете, баща или брат, които съм загубил много отдавна. Много обикнах кърджалийците, с които се видяхме и разговаряхме. Поздравявам всички мои братя и сестри в България с чувство на обич и уважение”, изрази художникът.

Ресмие МЮМЮН

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини