Кърджали домакин на национална олимпиада по физика

В рамките само на месец град Кърджали  домакинства на две национални олимпиади. В   средата на април тук се проведе Националната олимпиада  по немски език. На 29, 30  април и 1 май отново  градът е  домакин на 43-та национална олимпиада по физика.   Кърджали се превръща в „олимпийски” център, като събира  най-изявените ученици в областта на точните науки в България. Организатори са Министерството на образованието, младежта и науката, Регионалният инспекторат по образованието в  Кърджали    и         Община      Кърджали.
        Тази година до заключителния кръг на олимпиадата стигнаха 100 млади физици от цялата страна. Домакинът – ГПЧЕ „Христо Ботев” има достойно представяне в лицето на дванадесетокласника  Ахмед Метин Рашид.    Той  е познато име за  колеги физици. Във всички   състезания  през последните  години той е неизменно  сред първенците  и бе приет предварително за студент  с отличен резултат. Негов учител е Георги Билюков, дългогодишен преподавател по физика в ГПЧЕ „Христо Ботев”.   

Националната олимпиада предоставя възможност за среща и състезание между най-добрите ученици по физика в страната, които ще определят българския отбор за международната олимпиада. Официалното откриване ще бъде на 29 април от 18.30 часа в  ДТ „Димитър Димов, с концерт подготвен от учениците на ГПЧЕ „Христо Ботев”, под наслов „Формулата на любовта”.

Програмата на олимпиадата включва теоретичен кръг, който ще се проведе на  30 април  и експериментален - на 1 май.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини