Оловно работи, ОЦК не допусна проверка на журналисти

Ръководството на ОЦК не допусна журналисти да проверят на място дали  работи цех „Агломерация”. Без обяснения охраната отказа достъп на представителите на медиите до запечатаните преди празниците командни зали. Журналистите се опитаха да влязат на територията на ОЦК с представителите на РИОСВ –Хасково, които дойдоха на проверка.

 Повод за журналистическата проверка са тиражираните слухове , че „Агломерация” продължава да работи и да обгазява Кърджали. От Комитета за спасение на града разпратиха снимки, от които е видно как от оловния завод се издига бял пушек. Проверка на Кърджали бг вести установи, че ОЦК продължава да изнася олово, въпреки че според медиите е спряло оловното производство. Представител на завода сподели, че оловния завод работи с отпадъци от площадката на комплекса. Пържилният цех обаче/”Агломерация” /е запечатан и концентрат от оловна руда  за преработка в завода не влиза.

 Журналистите от Кърджали настояха вчера пред областния управител Иванка Таушанова да се предизвика спешна проверка в завода заради слуховете , че оловно производство работи и продължава да замърсява въздуха на Кърджали. Таушанова обеща да съдейства,за да се извърши проверка от РИОСВ,но не гарантира,че журналистите ще бъдат допуснати на площадката.

 Това което се вижда по снимките е бяла пара. Стойностите на серен диоксид са под максимално допустимите, сочат данните след затварянето на” Агломерация”,каза вчера Таушанова.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини