Седем общини ще мерят сили в „къпането” на баници

Иванка Таушанова

Седемте общини в областта ще се състезават по правене на баници. Особено внимание ще се обърне на майсторенето на „къпана” баница,  което е традиционно за региона. По двадесет тави с характерния за балканите специалитет ще бъде приготвен от всяка община. Това ще стане по време на Майския фестивал „Традиции и бъдеще”, който се организира по инициатива на областния управител Иванка Таушанова. Проявата ще се състои от 10,30 часа на 14 май в Градската градина на Кърджали.

Всяка от общините ще има собствена шатра в която освен специалитети на местната кухня,ще представя и етнографското си богатство. Свой щанд ще има и историческия музей.Той ще предлага сувенири на археологически паметници от региона. Ще се продават и изделия изработени от ученици от региона.Техните сувенири също ще представят паметници от региона.

Ще има и богата фолклорна програма.

Рамо на инициативата са дали народната представителка Цвета Караянчева, женските организации на ГЕРБ, Регионалния исторически музей, читалища от областта. Поканени са да се включат с презентации хотели и ресторанти от Източните Родопи.

Гости на фестивала ще бъдат председателката  на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Поканени са още вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов.

Желанието ни е да развиваме успешен туризъм. За това трябва да популяризираме културно -историческото  наследство и кулинарно богатство на региона. Това ще бъде празник,който ще събира хората. Ние сме една общност, подчерта Таушанова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини