Педагози:Таушанова нагази в образованието като слон в стъкларски магазин!

Иванка Таушанова

Областният управител Иванка Таушанова се меси и кадрува политически в образованието. Стига се дотам, че под нейна диктовка се цакат неудобни директори като се режи от план приема за седми клас. В същото време бившата преподавателка в СОУ „Йордан Йовков” толерира школото, в което е учителствала. Повечето училища в града са с орязани паралелки след седми клас.  Изключение прави „Йордан Йовков”. Нещо повече в разрез със закона в училището  има две икономически паралелки,въпреки че в града има гимназия по икономика и това не се допуска,твърдят пред Кърджали бг вести директори на  училища,пожелали анонимност поради страх от уволнение.

Таушанова нанася огромни бели на образованието в региона със своето вмешателство. Тя въздейства пряко върху началника на Регионалния инспекторат по образование Емилия Владева. Действа се без да се вниква в нещата. Това подчерта директорът на най-голямото средно училище в града Милко Багдасаров. Той твърди, че  орязването на паралелки в СОУ „П.Р.Славейков”е целенасочен удар срещу него.

Багдасаров е депозирал жалба в областна администрация срещу орязването на паралелките.

Според публикации в местни медии Таушанова е назначила в Регионалния инспекторат  своето протеже и бивша колежка от „Йовков” Мариела Попова. Те твърдят , че основната й задача е да слухти по училищата и  да докладва на областната управителка.

Обвинения са насочени и към шефката на инспектората Емилия Владева,която е активист на ГЕРБ.Кметове я обвиниха,че безропотно изпълнява поръчките на Таушанова.

 Градоначалници твърдят,че областната управителка стои в основата на уволненията на директори в пет училища в областта, които предизвикаха гневната реакция и бойкота на общинските кметове на ДПС. Целта била да се сплашат кадрите в образованието и да се наложат хора на управляващата партия ГЕРБ.

Кърджали бг вести се обърна за коментар към губернатора. Цитираме дословно нейното изявление:

„Областният управител няма отношение към утвърждаването на профилираните паралелки и не се намесва в план-приема на учениците след 7 клас. Ако някой директор се чувства неудовлетворен, нека се обърне към Регионалния инспекторат по образование. За жалост, броят на учениците, които тази година завършват 7 клас, е с 270 по-малко и предполага сформирането на над 10 паралелки по-малко спрямо  миналата година. Тези деца са родени през 1997 година, която освен с банковите фалити и зърнената криза, запомнихме и с най-големия демографски срив. Така, че няма начин системата да продължи да функционира в досегашния си вид. В някои средни училища вероятно ще наложи нулев прием. Много от тях навярно ще срещнат трудности в реализирането на приема, но обстоятелствата няма как да бъдат преиначени.

Що се отнася до професионалните паралелки, те се утвърждават от Областната комисия по заетост по предложение на РИО на МОМН, която се ръководи от заместник областен управител. Тя взема колективни решения, които областният управител не може да промени. Единственият ангажимент, който съм поела, е да поискам запазване на паралелката по оперативно счетоводство след 8 клас в ПГ по икономика, за което съм изпратила официално писмо до министъра на образованието. Окончателното решение обаче е по преценка на МОМН. Така, че всяко обвинение в лобизъм или вмешателство от моя страна е напълно безпочвено”. 

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини