За първи път в Кърджали демонстрация на ЕБРУ- рисунки от пръст и вода

Народно читалище „Юмер Лютфи 1993 г.” организира за първи път в Кърджали демонстрация на ЕБРУ-рисунки от пръст и вода, който ще се проведе във фоаето на Дома на културата на 28.04.2011 г. от 15,00 до  19,00 часа.

Семейство  Чифтбудак – майстори на ЕБРУ  от гр. Едирне -Турция ще ни посветят в тайната на най-старото изкуство за украса ЕБРУ.

Наименованието ЕБРУ идва от аб-ру, което на средноазиатски турски диалект означава водна повърхност. Предполага се, че това изкуство е възникнало през 9-и век в Тюркистан. Най-старото запазено ЕБРУ е от 1554 г.

Работи се с естествени материали . Използват се четки, направени от косми на конска опашка., с дръжка от клон на розов храст, за сгъстяването на водата се използва растителна смола, за задържане на боите върху водната повърхност се използва вода от жлъчката на едър рогат добитък, а като бои се използват  пигменти и оксидни бои, направени от пръст.

В периода на Османската империя ЕБРУ е използван като лист на който се пише текст за официална кореспонденция. Това е с цел да бъдат използвани неповторими краски на ЕБРУ като гаранция за автентичност на писмото. ЕБРУ е използвано и при украса на периферията    на писма и вътрешната част на кориците на книгите.

Най-старият труд за ЕБРУ, писан на турски език датира от 1615 г. и представлява малка книга със заглавие „Тертип-и Рисале-и Ебри”. ЕБРУ, което през Османската империя е занаят и вид изкуство, в началото на 20 в.  е почти  забравено.

Същата вечер от 19,00 часа след демонстрацията на ЕБРУ читалището организира и грандиозен пролетен концерт с участието на самодейни фолклорни групи към читалището.  Вход свободен

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини