Асеновата крепост ли е сирачето на държавната археология

част от археологическите находки

      Колко национални паметници на културата, които имат основна археологическа стойност, са недискретно зарязани от държавата? Не се знае колко са, но едва ли са много. Е, за нещастие, една от емблемите на историята ни, Асеновата крепост, се оказва трайно сред тях. За това красиво и паметно място от българската история археологията е възможна единствено на апостолски начала. Точно това правят години наред екипът археолози и ентусиасти от Градски исторически музей. Вече шеста година те заделят средства от самия бюджет на музея, за да могат да си позволят през летните месеци юли, август и септември, да си утолят тръпката на експедиция и да бъдат истински археолози. Няма средства от държавата, нито от общината, вече като стопанисваща официално Асеновата крепост, за по-мащабна археологическа еспедиция. Това стана ясно на официално презентиране на най- интересното от находките на продължилите пет поредни години археологически експедиции край Крепоста, водени от археолог Росица Морева.

      Една огромна част от цялата Крепост над града  никога не е проучвана и никой не може и да предполага какво може да се намира в пластовете й. Тази крепост далеч не е само църквата тук,  категорична е археолог Морева. Причината за невъзможността за теренна работа е, че мястото е изключително недостъпно, опасни са скалните отвеси и за нормална археология е нужно обезопасяване – хора, средства и техника. Странно или нормално, но е факт, че средства за археология не фигурират в проекта за туристически атракцион на Асеновата крепост, с който наскоро общината спечели три милиона лева европейско финансиране.

   Дали Асеновата крепост като ценност на археологията си може да мери ръст с Царевец или Перперикон, това никога няма да бъде разбрано, ако не се обърне фокуса и Крепостната стена над Асеновград не попадне на вниманието и амбицията на светилата в сферата, категорични са запознати. Дотогава ще останат всички основания да се приема, че Асеновата крепост е красиво място, откъдето се прибират туристически такси, но тя е и сирачето в семейството на археологическата щедрост на държавата.

Елена Христова

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини