Родители прикриват деца-наркомани, задълбочават проблема

Работата с родителите на наркомани в Кърджали е по трудна,отколкото със самите младежи.Бащите и Майките се чувстват длъжни да крият проблема от специалистите.Градът е консервативен и не се говори по темата.Това в същност води до тежки последици.Това заяви пред педагози ,психолози и експерти до детска престъпност главният секретар на община Кърджали и председател на Областния съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир.

 Той откри вчера семинар под надслов „Слушай детето”,организиран по проект на Националния център по наркоманиите.Голям интерес бе проявен предимно от училищата , където е непосредствен досега с младите хора.

  Сезгин Бекир каза още че общината и областта са сравнително съхранени от голямо разпространение на дрога. Анкета проведена през 2009 г. обаче показала, че тенденцията се обръща. Ние искаме да ви дадем конкретна методика за работа с младежите. Така ще може да преценявате каква интервенция да предприемете, каза още Сезгин Бекир.

  Присъстващите на семинара се учиха как да разпознават ранните признаци на наркозависимост. Обикновено тийнейджърите стават разсеяни, развалят успеха си, вземат повече пари от родители и съученици. Лекторите на обучението бяха възпитаници на светила в сферата на превенцията срещу наркотиците.

По последни данни има спад на производството на синтетични наркотици в страната ни. В България има около 300 хиляди пристрастени, от които 10% - към хероин, пише в Доклад на Държавния департамент на САЩ.

Най-широко разпространена е марихуаната,

но нараства тенденцията за използване на няколко субстанции. Статистика за Националния център по наркоманиите показват, че близо една трета от гимназистите и 35,2% от студентите са пробвали наркотици поне веднъж.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини