Учителят Хараламби прави час за свети Харалампий.

Учителят по религия  Хараламби Кузманов представи пред  второкласници житието на Свети Харалампий,покровителя на пчеларите в именния си ден.  Това стана в час по вероучение в основно училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Кърджали. Само в това школо и в СОУ „П.Р.Славейков” има свободно избираема предмет” религия”. На открития урок присъстваха кметът на Кърджали Хасан Азис,  шефът на регионалния инспекторат по образование Емилия Владева и енорийския свещеник отец Петър. Бяха дошли и много родители. Идеята  за отбелязването на деня на св.Харалампий по този начин е на директорката на училището Лиляна Янкова. Тя сподели за Кърджали бг вести, че иска децата хем да научат повече за християнските традиции и ценности, хем да придобият познания за полезните свойства на меда. За това бе поканен и председателя на местния съюз на пчеларите Николай Буролянов.

Откритият урок започна с молитва на децата. Бе им раздадено учебно помагало по благонравие, подарък от митрополит Николай. Децата казаха, че в часовете по религия са научили за християнските добродетели , за това как да се държат в училище със съучениците и преподавателите. Те се похвалиха с изложба от рисунки направени след посещение в храма „Св.Георги” в Кърджали. Много от малчуганите знаеха наизуст десетте божи заповеди. Най-важната за тях бе почитай майка си и баща си.

 Преподавателят Хараламби Кузманов разказа накратко за житието на свети Харалампий, който пръв използвал меда за лечебно средство. Неговите молби се чували първи от Господ и хората оздравявали бързо. Според  децата той станал светия защото живял според божите заповеди.

Отец Петър поздрави именника и му връчи позлатена библия,дар от Дядо Николай за неговото богоугодно дело като преподавател по религия.

 Николай Буролянов цитира мисълта на Айнщайн, според който изчезнат ли пчелите ще изчезнат и хората. От училищния стол почерпиха децата с меденки. Кметът Хасан Азис призова малчуганите  да водят здравословен начин на живот и по- често да похапват мед.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини