Кризата мобилизира престъпността в Кърджалийско

Стефан Ангелов

Разговор със Стефан Ангелов, бивш директор на Областната дирекция на МВР в Кърджали, координатор за Кърджалийска, Хасковска и Смоленска област на Алианса за сигурна България.

-Г-н Ангелов, кое наложи създаването на Алианс за сигурна България?

-Работата на органите на МВР, прокуратурата, службите за сигурност през последните години са обект на голям интерес от страна на обществото. За съжаление има случаи на откровеното им политизиране. Това налага създаването на гражданско сдружение, което да предпази тези органи от излишно партийно вмешателство. Ние обединяваме професионалисти, които искат гражданското начало да бъде водещо, но не и политизирано. Затова и Алианс за сигурна България не е синдикат и не преследва политически цели, както е записано в Устава. Това е гражданско сдружение включващо бивши и настоящи служители на МВР, прокурори, съдии, военни от резерва, общественици, журналисти.

Идеята е да си партнираме с неправителствените организации в решаването на редица наболели проблеми. Основната ни цел е да оказваме адекватна и експертна помощ на национално, регионално и международно ниво, да помагаме за хармонизиране на националното законодателство с европейското, да подкрепяме държавните институции.

-Кой е най-належащия проблем, който искате да решите?

-Решават управляващите. Много проблеми са от значение, съответно на нациоинално или регионално ниво. Например, за всички приоритет е влизането в Шенген. Много е важно да мобилизираме неправителствения сектор и общественото мнение за позитивна развръзка и становище на Европеиския съюз за приемането ни в шенгенското пространство възможно по-скоро. Ще популризираме нашата готовност за Шенген. Тя е значително по-голяма от тази на Румъния и ние не бива да чакаме на опашката, заради съседите. Но за мен лично не по-малко важни са и проблемите в гегиона.

-Икономическата криза породи сериозни проблеми с битовата престъпност. Какво е Вашето мнение?

-Проблемът не е нов . Понятието е широкообхватно. Засяга правата на много голяма част от населението. Борбата с престъпността като цяло не може да бъде единствено дело само на органите на МВР. Гражданите трябва да съдействат максимално при разкриването на престъпленията. Трябва да има нетърпимост. Сега за съжаление мнозина се страхуват да помагат и с основание. Нуждаем се от ефективни законодателни промени в различни аспекти. Което обаче е по-страшното има безразличие към посегателствата върху чуждата сигурност и собственост. С този манталитет трябва да се преборим.

-Как стоят нещата в Кърджалийско?

-Наскоро министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отпави критики към Областната дирекция на МВР в Кърджали. Той поясни, че очаква по активни действия в борбата и срещу бракониерите по язовирите. Това мобилизира бившите колеги и вече четем за поредица от акции.

Има и притеснителни факти. От резултатите публикувани неотдавна в местната преса е видно, че основните показатели, които определят дейността на Областната дирекция не са на традицинните си места. Кражбите, които са и структуроопределящи за сравнявания период бележат ръст от 40 сто. Общата разкриваемост пада до 56%, с около 10-13% в сравнение с предишни години. Това показва, че полицията има нужда от мощна обществена подкрепа. Не трябва да се упрекват само пряко ангажираните. Всички трябва да са съпричастни към проблема.

В този смисъл, показателен е отношението ни към пияните шофьори. Не случайно бележат ръст тежките катастрофи в региона. Само убитите са се увеличили двойно за година. Обществото мълчи, също и неправителствените организации. И така, всеки за себе си .....

Въпросите зададе: Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини