Научните върхове на 2010

Машина, която е с толкова малки размери, че едва се забелязва с невъоръжено око, бе посочена за най-значимия научен пробив през 2010 г. от сп. "Сайънс", съобщиха Франс прес и ДПА.

Всяка година списанието отбелязва най-големите постижения в научните изследвания, допълва БТА. Квантовото устройство, което не е по-голямо от диаметъра на косъм, оглави списъка за 2010 г. Става въпрос за първия изкуствен обект, който не следва правилата на класическата механика.

Миниатюрното устройство реагира по-скоро като атом или молекула. Създадено е от група физици от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Чрез това устройство е построен мост между квантовия и видимия свят.

За пръв път учени показаха, че квантово-механичен ефект може да бъде приложен върху видим обект. Физиците Андрю Клеланд и Джон Мартинис от университета получиха квантов ефект в парченце желязо, включващо слой алуминиев нитрид, който е поставен между два слоя чист алуминий. Това открива перспективи за потенциално революционни приложения.

Сред другите постижения, преценени за значими от "Сайънс", са създаването на първата жива клетка, снабдена със синтетичен геном, и цялостното дешифриране на генома на неандерталците, които са изчезнали от лицето на Земята преди около 30 000 години. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини