Върховна касациона прокуратура поема казуса “Мустафови”

Кадир Мустафов

Върховната касационна прокуратура проверява дали служители на МВР са превишили правата си и са нарушили закона при скандалната акция през юли в Кърджали. Казусът стигна до висшите магистрати, след като Районната прокуратура в Кърджали и Апелативната в Пловдив не намериха данни за извършено престъпление, пише в. "Сега".

Четирима цивилни полицаи нахлуха в дома на Мустафови в нощта на 23 юли по време на операция, насочена срещу склоняване към проституция. Първоначално бяха задържани бащата и братът на пострадалата Сабахатин и Кадир Мустафови, но след 24 часа разследващите ги освободиха, без да им повдигнат никакви обвинения.

Майката на пострадалата при нахлуването в дома – Ширин Мустафова, сезира и ВКП, но изказа опасения пред "Сега", че резултатът ще е същият. Тогава ще остане възможността да заведе частно наказателно дело за лека телесна повреда срещу полицаите, които разбиха главата на момичето.

Могат да търсят и обезщетение за причинени вреди в гражданско дело. Остава вариантът и за жалба до съда в Страсбург. От постановлението за отказ да бъде образувано разследване на Огнян Урбалов от Апелативната прокуратура в Пловдив излиза, че полициите по неотложност могат да нарушават правилата, писа преди седмица в. "Труд".

Операцията за залавянето на сводника Джем стартирала с два полицейски екипа – първият заловил Джем в 23,30 ч. вечерта на 23 срещу 24 юли т.г. и веднага било образувано досъдебно производство, пише Урбалов.

Вторият екип трябвало "при условията на неотложност" по Закона за МВР да залови двете проститутки, предоставени от Джем, и да спре сексуалната им експлоатация. Но вторият екип бил насочен към грешен вход на блока и така се стигнало до влизането му в дома на сем. Мустафови.

Прокуратурата не си е направила труда да разпита семейството. Достатъчни са обаче и показанията на участвалите в акцията. "Твърденията на тъжителите, че полицейските служители са влезли в жилището с извадено оръжие и без отличителни знаци и без да извикат "Полиция! Легнете на земята", категорично се оспорват от полицаите", пише Урбалов.

Според него, въпреки че няма свидетели, версията на полицията е по-достоверна, защото обозначаването на полицаите при подобни ситуации е постоянна практика за респектиране и срещу агресивно поведение, което би застрашило живота и здравето им.

Освен това леката телесна повреда на момичето не била причинена умишлено. В постановлението не се коментира дали е имало съдебно разрешение за щурмуването на апартамента след 22 ч.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов оправда действията на служителите на ведомството от парламентарната трибуна още през септември. Според него имало достатъчно данни, че синът им Кадир участва в схема за проститутки.

След близо 6-седмична вътрешна проверка на инспектората в МВР Цветанов наказа участниците в акцията само с "писмено предупреждение", тъй като не съставили протокол и не предали рапорти за действията си.

Днес.бг

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини