Живка Ковачева обвини Хасан Азис в корупция,той я плаши със съд

 Скандално протече общественото обсъждане в Бизнесинкубатора на намерението на общината да даде банкова гаранция на “Алианц” за отпуснатия кредит на общинското дружество Пазар на производителите. Дебатите бяха прекъсвани от красъци, освирквания, тропане по банките. Присъстващите бяха провокирани от опит на шефката на Горубсо Живка Ковачева да разкаже виц за градоначалника Хасан Азис и пазарът. Водещата Вилдан Байрамова се опитваше да овладее ситуацията с реплики като Забранявам! Спрете! Млък!Журналистът Байрам Байрам нарече ковачева „Госпожа Цианид”.

  Обстановката се нажежи когато Живка Ковачева обвини кмета Хасан Азис в корупционни практики по време на изграждането на Пазара на производителите. Според нея тайно е плащано от общинския бюджет на фирма „Екип интернационал”, вместо от тегления за изграждането на пазара кредит. Ковачева попита многократно има ли обезпечение банковата гаранция с имущество на общинското дружество „Пазар на производителите”.

  Кметът Хасан Азис определи поведението на Ковачева като недопустимо. Той заяви, че той е признак на ниска култура.Това което казвате е клевета и ще  го доказвате, където трябва,контрира градоначалникът.

Главният финансист на общината Валентин Иванов обясни, че обезпечението за банковата гаранция ще бъде административната сграда на пазара.

  Дебатът от темата за гаранцията се измести върху необходимостта за изграждането на тържището в този му вид и на тази му цена. Ще припомним,че решението бе взето през 2004 г. Тогава се създава и общинското дружество „Пазар на производителите”.Проектът е представен за съфинансиране от европейската програма САПАРД. Общинското дружество тегли кредит от банка „Алианц” в размер на 10,3 млн.лева. 4,5 млн.лева са приведени от агенция САПАРД след три проверки, последната от която констатира, че тържището се използва по предназначение.

Кметът поясни, че пазарът е изграден 40 години след първото тържище и ще ползва поне още толкова. Той е планиран да отговаря на всички модерни европейски изисквания-за складове, хладилни камери, пакетажни. С отварянето на Маказа тържището ще стане значимо за цяла Югоизточна България подчерта градоначалникът.

  Срещу банковата гаранция се изказаха общинските съветници Огнян Иванов и Яни Янев. Те се опряха на икономическото състояние на общинското дружество което е на загуба. Това неминуемо ще доведе до там, че общината ще трябва да даде 740 000 лева на „Алианц” вместо да оправи дупките на града, смятат народните избраници.

 Според управителя Лютви Ахмед само за тази година загубите на пазара са  над 450 000 лева. 6 млн.лева дължи дружеството на банки. Коефециентът за рентабилност е минус 2, т.е. на всеки вложен лев загубата е 2 лева.

 Според бизнесмена Иван Вълчев, ако общината не обезпечи банкова гаранция ще загуби тържището. То ще бъде продадено от „Алианц” на половин цена , което е изгодно за някой кръгове, каза Вълчев.

Кметът Хасан Азис бе категоричен, че гласуването на банковата гаранция в никакъв случай не означава, че тя ще бъде платена. Имаме план за намаляване на задълженията към банката. Вече веднъж сме гласували гаранция от 742 000 лева. По нея не бяха извършени плащания. Това няма да стане и за тази, която сега предлагаме, врече се градоначалникът.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини