Фондация”Америка за България”помага на Езиковата

Ритъмът на модерния живот се предопределя от науката и новите технологии. Много от нас използват ежедневно съвременни технологични средства, а компютърът с неговите непрекъснато обновяващи се приложения и софтуер, отдавна е част от нашето ежедневие. С разрастването на училищната мрежа и засилването на интереса към интерактивните програми  за обучение от страна на всички участници в образователния процес,  в  някои българските училища вече активно   се работи в насока изворите  на знанието за младите да са както дебелите книги,  европейските учебници и  учебни помагала, така  и  новите технологии и дигитални източници. Такава е и целта на  цялостния образователен процес  в най-модерното и елитно училище в област Кърджали – Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев”.  Ръководството, преподавателите и учениците в гимназията вече ще имат възможност да работят с новите технологии не само в учебните часове, но и  в междучасията и през свободното си време. Благодарение на проект, финансиран от фондация „Америка за България” по коридорите на училището ще бъдат обособени   кътове,  с  модерна мебелировка,  оборудвани с аудио-визуална техника, тъч-скрийн  екрани и  компютри.  Реализирането на проекта има за цел да подобри  училищната среда, да стимулира творческото мислене у учениците и да подбори качеството на образованието чрез прилагането на нови методи за усвояване на потока от информация и широко използване на информационните технологии. Използвайки съвременни технологически  решения за ползване на глобалната мрежа, възпитаниците на Езиковата гимназия ще имат възможност в междучасието не само да научават нови неща, да изследват непознати територии, но и да  развият своята медийна грамотност, изразяваща се в критично мислене  и по - добра ориентация в огромното  информационно пространство. Със свободния достъп до компютърните технологии Ботевци, с помощта на своите преподаватели, ще имат възможност да се подготвят за активния  граждански живот, придобивайки знания, умения и качества да комуникират, творят и да подлагат на критика огромното количество от информация, която понякога е  невярна,  фалшива  или е представена като достоверна. Учениците ще бъдат обучени да се предпазват и да поемат своята отговорност, сърфирайки в глобалната мрежа.

          Реализирането  на  проекта в една доказала себе си силна образователна институция с традиции налага и нов вид сътрудничество и диалог на различни нива:  финансово партньорство от страна на фондация „Америка за България”и подкрепа от страна на родителската общност и на педагогическия колектив на гимназията. Естествен начин, по които  се   осъществява този  местен образователен проект и отражението му в живота на младите хора от област Кърджали  представлява важен принос в устойчивото развитие на  региона и е сериозна гаранция за повишаване качеството на образователния процес като цяло, както и приближаването му до европейските стандарти.

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България.  Основана през 2008 фодина, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ

чрез Американската агенция за международно развитие.   Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини