Държавата си затваря очите за незаконните къщи в махалата

Петя Назърова

Eдва 12 строителни разрешителни е издала община Кърджали през последните години за махалата. В същото време в периода на строителния бум там изникнаха ститина нови масивни постройки. Почти всички са върху общинска земя или върху парцели за т.нар.лично ползване. На практика мургавите жители на кв.”Боровец” окупираха част от вилните парцели по посока на село Царевец, пропъждайки собствениците им. Това прави узаконяването на новоизградените къщи невъзможно. Регионалната дирекция Национален строителен контрол трябва спешно да ги събори, ако изпълнява Закона за устройство на територията. Вместо това се правят показни акции с рушенето на тереса в града.

 Както пръв Кържали бг вести писа в махалата през последните години имаше бум на строителството. Местните хора вземаха заеми и с подкрепата на съкварталци изграждаха нови домове. Никой не знае как са си прекарали ток и вода. За да им открият партиди във В и К или Енергото трябва да представят удостоверения за търпимост,т.е.,че сградата е строена преди 1987 г. Такова обаче собствениците на нови сгради нямат. Предполага се, че просто крадат ток и вода.

  Държавните власти бягат като дявол от тямян от проблема. Той бе поставен на областен съвет по етническите и демографски въпроси и толкова. Никой не се наема да задължи РДНСК да си свърши работата и да погне незаконното строителство. По Закона за устройство на територията всички построени без строително разрешително сгради подлежат на незабавно събаряне. Нормативната уредба не допуска узаконяване.

 Главният архитект на община Кърджали Петя Назърова пояснява , че проблемът е от години. Община и РДНСК могат да действат ако има жалби. А такива от махалата никой не подава. Общинската служителка по незаконно строителство може да състави констативен протокол. Песледната дума обаче има държавния контрол.

 Според Назърова се прави опит проблемът да се прехвърли на общините. Незаконното строителство е изживяло бум в почти всички ромски махали в страната. За да се реши трябва законодателна инициатива. Хората не могат да бъдат оставени на улицата. Всички институции и регионални и местни трябва да се обединят в решаването му.

 Омбудсманът на Репулблика България Константин Пенчев също е против събарянето на домове в махалите. Според него трябва да се прави разлика между единствения дом на гражданите и пищните вили на митничарите.

Георги Кулов 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини