Отсичат опасни дървета в Ардино

Община Ардино взе превантивни мерки преди зимните снеговалежи и съпътстващите го ветрове. В град Ардино е направен санитарен сеч, премахнати са всички стари, високи и опасни дървета и клони, които при обилен снеговалеж или силен вятър биха паднали и довели до нещастен случай, съобщи Наско Кичуков, зам.кметът на община Ардино по екология, транспорт и стопанска политика. Тополите, които се намират около градския стадион и до Топливо също са премахнати. Животът на една топола е около 20 години. В Ардино обаче те са около 50- годишни. Специфика на това дърво е, че след определена възраст отвътре започват да загниват и така става опасно за живота и здравето на преминаващите хора и превозни средства, защото не издържа на силен вятър, коментира зам.-кметът Кичуков.

За изсичането на високите дървета и тополи общината е наела специална техника, която включва вишка и кран, за да улесни безопастното им премахване. Дърветата, които отсякохме бяха потенциално опасни и затова предприехме тези действия. Прави впечетление, че половината от изсечените тополи вече са започнали да изгният отвътре. Тази година такава мащабна санитарна сеч правим за втори път. Досега подобна инициатива не е била осъществена в град Ардино, допълни Кичуков.

Дървеният материал на тополите, които се намират на стадиона ще бъдат продадени от спортното дружество. С получените средства ще бъде закупен инвентар за поддръжка на терена. А останалата част на дървесината от града ще бъдат раздадени на социално слаби и крайно нуждаещи се.

Гюнер Шукри

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини