Константин Пенчев защити ромските гета от събаряне

Константин Пенчев

Законът за устройство на територията трябва да се промени,за да не се стига до абсурда да се събарят ромски гета и да ни съдят в Страсбург. Обикновено хората от това малцинство нямат равни възможности при изграждането на жилища. Те срещат проблеми с узаконяването на своите къщи,с плащането на данъци, ток и вода. Ще поставя въпроса пред министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, с когото имам среща в четвъртък по готвените промени в ЗУТ. Това заяви на брифинг в Кърджали омбудсманът на Република България Константин Пенчев. Според него ромските гета са незаконни повече от петдесет години. Подобен е и проблемът се създават в Западна Европа. Тези постройки е трябвало да се събарят веднага след издигането от общините или РДНСК , а не след като в тях хора са живели повече от 30 години, смята обществения застъпник.

 Проблемът с незаконното строителство в България датира още от Освобождението от османско иго. Винаги са били узаконявани или е въвеждан статут на търпимост. Възпитава се чувството , че незаконното строителство ще бъде опростено. Затова е важно да се работи за превенцията, каза Константин Пенчев. Той даде скандалния пример за жалба до РДНСК  за остъкляване на тереса на самотна жена. В същия блок 99 процента от терасите са остъклени ,но от Дирекцията  Национален строителен контрол събарят само нейната.

 Проблеми  със строителните книжа имат Софийския университет  и храма „Св.Александър Невски”, но никой не е тръгнал да ги събаря, подчерта Константин Пенчев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини