Бедри Шeфик пак оцеля

Бедри Шефик

Скандалният бизнесмен с българско гражданство Бедри Шефик бе прострелян миналата нощ в Истанбул. Килърът го издебнал, докато паркирал колата си пред дома си в квартал "Флория", съобщават турските медии. 48-годишният Шефик веднага бил откаран в болницата "Доган" в квартал Кючюкчекмедже. Оттам твърдят, че няма опасност за живота му. "Неизвестен мъж е стрелял 9 пъти по Бедри, но го улучил с два куршума в крака и ръката", уточни пред "Стандарт" Нахит Догу, журналист от Кърджали, който се познава с Шефик.
Според медиите в Турция най-вероятно покушението е наказателна акция на измамени бизнес партньори. Това не е първият инцидент с Шефик. Преди година той бе нападнат и жестоко бит от неизвестни мъже. Доста време след това бизнесменът се движеше с инвалидна количка.
Бедри е добре познат в България. В първите години на новото хилядолетие той е най-големият турски инвеститор у нас. Шефик е бивш собственик на захарните заводи в Девня. Първият шумен скандал около него бе заради обвинение за измами при вноса на големи количества захар през пристанище Варна. Сагата започва през 2003 г., когато Бедри е мажоритарен собственик на 80% от акциите на бившия захарен завод "Марцианопол" в Девня. Привлечен е по две обвинения. Едното е, че на 22 декември 1999 г. като член на борда на дружеството е отчуждил 81 държавни декара край с. Тополи край Варненското езеро, предназначени за меласова база и пристанище. Теренът не е бил включен в активите на дружеството, но е "заприходен" с подписа на Шефик и впоследствие продаден на собствената му и на братята му фирма "Бесин". Второто дело е за измами на различни фирми с доставки на хиляди тонове захар. За да избегне ареста по шекерените далавери, Шефик внася 50 000 лв. гаранция, а през януари 2004 г. изчезва. Проверка показва, че е минал нелегално границата с Турция. През 2005 г. Варненският окръжен съд го осъжда за престъпление по служба задочно на 5 години затвор, 3500 лева глоба и 7 години лишаване от право да заема ръководна длъжност в държавни и обществени дружества и организации. Обявен е за международно издирване, а името му е включено в червения списък на Интерпол за издирване и задържане на престъпници. 50-те бона гаранция са конфискувани в полза на държавата. Заловен е през 2007-а в Истанбул от службата за финансови престъпления заради измами в особено голям размер, извършвани в България. Тогава вестник "Хюриет" излиза със заглавие за Шефик "Не му стигна в България, вършел е измами и в Турция". Според изданието "последната жертва" на измамника е бил синът на бившия турски вътрешен министър Мехмет Газиоглу, чиято фирма е ужилена с 300 хиляди долара.
Шефик не успя да финтира Темида в южната ни съседка. Той беше съден за измамите в Турция и получи присъда. В България също го грози арест, в случай, че се появи.
Шефик се пробва и като политик. Той е създател на Партия за развитие и равенство в България, която трябваше да участва в парламентарните избори през 2005 г.
Бедри се заканваше да вкара поне 16 депутати.
Централната избирателна комисия обаче охлади мераците му като отказа регистрация.
Родният Остап Бендер скандализира и ДПС, като заяви, че партийният лидер Ахмед Доган контролира над 1 милиард.
Бедри e родом от Дулово, но заминава за Турция с вълната изселници през 1989 г. За него се говори, че е сред насилствено прогонените заради съмнения за връзки с турското разузнаване.
Антония Кюмюрджиева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини