Майстори на металотърсачите се сплотяват в Кърджалийско

Кирил Стаменов

 Регионален клуб на Българската национална федерация по металдетектинг се учредява в Кърджали. Във федерацията вече членуват над 300 души, голяма част от които живеят в нашия регион. Това съобщи за Кърджали бг вести зам.-председателят на БНФМ Кирил Стаменов.

 Хората, чието хоби е търсачеството с металдетектори се обединихме за да спрат да ни смятат за иманяри. Никой маалджия не би се записал при нас, за да се освети пред полицията. Хората които идват във федерацията просто искат да са сред природата и да се занимават с търсачество, каза още Кирил Стаменов.

 Българската национална федерация по металдетектинг е регистрирана през декември 2009 г.в Ловешкия окръжен съд. Правят се регионални клубове във София, Бургас, Асеновград, Русе , Плевен и други големи градове. Подобни клубове съществуват в цяла Европа, но национална федерация има само в нашата страна.

На Запад музеите предоставят на търсачите с металдетектори карти на археологическите паметници. Разрешено им е да търсят извън тях. Ако открият находки ги предават на музеите, а недвижимите паметници се регистрират. В Русия вече има специална телевизия за търсачите  с металдететктори. Там показват цели семейства как си организират състезания.

От Федерацията  са поели инициативата да качат в своя сайт всички археологически паметници обявени в Държавен вестник. Целта е техните членове да избягват тези терени в търсаческите си занимания. В момента се качват данни за Кърджалийско и Хасковско. Кирил Стаменов е приготвил писмо до директора на музея в Кърджали Павел Петков, в което го уведомява за готовността на членовете на федерацията да подпомагат с информация институцията.

  Тази година федерацията проведе събор във Враца. На него се състоя състезание за използване на металотърсачи. В земята бяха закопани метални житони с номера. С тях се разигра томбола. Откриването им не бе лесно,тъй като повечето от тях бяха на дълбочина до 35 см. Следващият събор ще бъде в Кърджали. Пред местната публика търсачите с металдетектори ще покажат уменията си.

 Голяма част сега практикуват по плажовете на морете. Мутрите се изхитрили и вече им искат пари за да „прослушват” за пръстени и монети пясъка. С металотърсач само от намиране на монети може да се изкарат по 50 лева на ден.

  Все още членовете на федерацията не се приемат еднозначно в Кърджалийско.Край града бяха задържани трима нейни члена с металотарсачи в джипа им. Те все още имат неприятности с полицията. В Крумовградско пък, ако покажеш членска карта и фактура за металотърсача не те закачат.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини