Комисар по правата на човека натиска за осъждане на Възродителния процес

Сезгин Мюмюн

Комисарят по човешките права на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Томас Хамърбърг препоръчва на Народното събрание да приемe декларация, осъждаща т.нар.Възродителен процес по време на тоталитарния режим. Според Хамърбърг сегашните управляващи в България трябва да се разграничат от асимилаторската политика на комунистическия режим. Това съобщиха за Кърджали бг вести лидерите на правозащитните организации BAHAD –Ешреф Кахраман и на федерация „Справедливост-България”- Сезгин Мюмюн. Инициативата за внасянето в парламента на декларацията е на федерацията. Тя предложи текст на Синята коалиция, който бе депозиран в парламента. Документът получи одобрението на парламентарните комисии. Почти всички партии с изключение на „Атака” и РЗС изразиха готовност да го подкрепят.

В последните месеци обаче около декларацията има затишие. Според Ешреф Кахраман хора от ДПС му доверили, че документът няма да бъде приет,защото от „Атака” притискали ГЕРБ да оттегли подкрепата си.

 Ще пишем на Томас Хамърбърг. Той ще идва на пролет и се надяваме да постави въпросът пред ръководството на Народното събрание,заявиха Кахраман и Мюмюн.

От федерация „Справедливост-България” изпратиха писмо до съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов да активизира усилията си за приемането на документа от парламента.

Георги Кулов

Ешреф Кахраман
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини