Тютюнопроизводителите се вдигат на протест

Тютюнопроизводители от цялата страна организират мирен протест, по места, на 26 ноември.

Така те ще изразят недоволството си от факта, че обещаните им малко повече от 73 милиона евро национални доплащания за тютюн за 2011 г. не са планирани в проектобюджета за догодина. Земеделският министър Мирослав Найденов обещал още през януари, че ще си ги получат, предаде Дарик.
Колегата му с ресор "финанси" Симеон Дянков обаче казал, че парите няма откъде да се намерят.

15 са държавите от Европейския съюз, които произвеждат тютюн, сред тях е и България. Родните ни тютюнопроизводители обаче са единствените сред колегите си от другите страни, които не са получили така наречените национални доплащания.

Асен Кичуков, заместник-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, казва: "Може би ние сме втора категория труд, не знам. Това е наше право и ние ще си го отстояваме". Фикрет Бекир, също заместник-председател на асоциацията, го допълва: "В бранша като производители са заети 325 000 души. Представете си, ако няма национални доплащания и тези хора се запишат в бюрата по труда, какво ще стане в България? Социалното министерство, според наши изчисления, ще трябва да се бръкне с 1 милиард лева на година". Не е ли по-разумно правителството да включи националните доплащания в бюджет 2011?, пита Бекир. И защо, ако 73 милиона евро са били обещани на тютюнопроизводителите от министър Мирослав Найденов за 2011 г., те не са заложени в проектобюджета за догодина? 

Асен Кичуков коментира още:"Ние си позволихме да разгледаме стенограмата от заседание на Министерски съвет, на което д-р Мирослав Найденов е предложил да бъдат включени 143 милиона като национални доплащания за тютюнопроизводителите, но г-н Дянков, както знаете, навсякъде всичко реже. Затова ги няма тези пари".

А ако пари не се намерят скоро, тютюнопроизводителите са готови за масови протести и гладни стачки.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини