Общината гарантира дълга за пазара, иска обществено обсъждане

Кметът на Кърджали  Хасан Азис настоява за обществено обсъждане на общинската гаранция за дълга на дружеството “Пазар на производителите”. В докладна до местния парламент градоначалникът предлага на сесията днес да се приеме решение, с което да се даде възможност на гражданите да се произнесат по това дали общината трябва да гарантира дълга на своето дружество към банка „Алианц”. Кредитът бе взет за да се изгради модерното тържище на града. Договорът бе сключен през 2007 г. Общинското дружество получи безвъзмездна финансова помощ по програма САПАРД в размер на 4 044 114,39 лв. Остатъкът от кредита възлиза на 5 800 013,79 лв. с месечна погасителна лихва от 26 583,40 лв. и минимална вноска по главницата, която ще бъде уговорена с нов погасителен план.

 „При положително приключване на общественото обсъждане ще бъде внесено предложение до Общинския съвет Кърджали за вземане на решение за гарантиране на дълга на „Пазар на производителите-Кърджали”ЕАД от Община Кърджали при строго спазване на Закона за общинския дълг” се казва в докладната.

 Ще припомним, че с решение от 27 април 2010 г. местния парламент даде съгласие община Кърджали да издаде общинска гаранция за поетия от Пазар на производителите Кърджали дълг. Издадена е банкова гаранция в полза на „Алианц” в размер на 740 000 лева, чийто срок изтича на 25 декември 2010 г. До момента няма плащане от община Кърджали на издадената банкова гаранция.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини