Два милиарда облигационен заем гласи правителството

Христина Христова

  Два милиарда лева облигационен заем ще тегли правителството на Бойко Борисов, след като парламентът одобри на второ четене бюджетът за 2011 г. Лихвата по кредита е над 7 %. Кабинетът не сключи предпазно споразумение с Международния валутен фонд, където лихвата е под 4 на сто, защото не иска да извършва реформи в държавата. Това заяви в Кърджали лидерът на НДСВ Христина Христова. Тя подчерта, че партията й настоява правителството да се откаже от облигационния заем и да се обърне към МВФ.

  Христова обвини премиерът Борисов, че всеки ден коригира параметрите на Бюджет 2011. В него няма приоритети за здравеопазване и образование. Нещо повече заделят се средства под 4% , което не е правено от нито едно правителство през последните двадесет години.

  Според лидерката на НДСВ бюджета взема повече от гражданите и бизнеса. Той е насочен и срещу младите хора, защото удря по майчинството. Младите майки ще трябва да имат стаж от 18, а не от 12 месеца, както досега върху, който да се изчислява осигурителния доход за майчинство.

Според НДСВ недопустимо е също така 340 млн.лв. от Здравната каса , натрупани от осигурителни вноски да се прехвърлят в бюджета на Здравното министерство. Ще сезираме конституционния съд. Здравните осигуровки могат да отиват само за здраве, подчерта Христова.

  Бюджетът „Борисов” ще се отрази най-вече на общините в Кърджалийско. Едва 4 лева на човек са капиталовите разходи в областта. В същото време се дават 110 млн.лв. за подслушване, каза областният лидер на НДСВ Васил Дончев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини