Караянчева порица протестите в училище,Местан контрира

Цвета Караянчева

ГЕРБ и ДПС отново влязоха в противоборство по повод уволненията на директори на училища в Кърджалийска област.Този път престрелката напусна границите на региона и се пренесе в пленарната зала на Народното събрание.Една от причините са нестихващите протести на ученици,родители и преподаватели срещу уволнението на директорката на СОУ”Хр.Ботев” в Джебел Незиха Хасан.

Местната власт в Кърджали политизира българското образование, се посочва в декларация на парламентарната група на ГЕРБ, прочетена от трибуната от народният представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева.

Повод за декларацията е смяната на директора на СОУ "Христо Ботев" в Джебел Незиха Хасан. Към новия директор бяха отправени физически заплахи, а учениците бяха насърчавани да протестират, подчерта Караянчева.

В декларацията се посочва, че общинските кметове са поискали да бъде освободен началникът на РИО Емилия Владева, като в противен случай планират да бъде прекъснат диалогът между общините и държавата в лицето на областния управител. 

Караянчева информира, че две поредни заседания на Областния съвет за развитие не са се състояли, тъй като в тях не са участвали представителите на общините и общинските съвети в област Кърджали. В резултат на това не е била съгласувана и стратегията за развитие на социалните услуги в областта за 2010-2015 г. Това ще лиши общините от възможността да усвоят средства по социални проекти, финансирани от Евросъюза, смятат от ГЕРБ.

Възразявам срещу опита на кметовете да диктуват условия и да извиват ръце, подчерта от трибуната Караянчева.
  В отговор народният представител от ДПС Лютви Местан заяви, че декларацията е определен политически цинизъм. Според него тя е опит отговорността за безобразията в системата на средното образование да се прехвърли от болната към здравата глава. Получаваме сигнали, че в системата на средното образование се провежда политика на прекратяване на правоотношенията с директори на училища, заели длъжността след спечелен конкурс, при това конкурси организирани от вашето правителство. Лицата, спечелили конкурса, преднамерено се назначават на срочен договор за три месеца и след изтичането му „подходящите” остават на работа, а тези които отказват да слушкат биват уволнявани. Такъв е случаят не само с Незиха Хасан, но и с директора от селата Мишевско и Мост. Такива случаи има и в Крумовград, заяви Местан. Той изрази надежда министърът на образованието да коригира политиката на Регионалните инспекторати по образование. В отговор министър Сергей Игнатов отговори, че България все още не е феодализирана, за да има ваши и наши правителства. Той посочи, че съдебната практика сочи, че уговорката за назначение за определен срок не противоречи на Кодекса на труда.

Незиха Хасан ще е помощник-директор в същото училище, подчерта Игнатов. През юни 2010 г. бяха организирани конкурси за директори на общински училища и звена в страната при спазване на всички изисквания в Кодекса на труда, обясни той. Хасан сключила споразумение с началника на РИО за договор от три месеца. Игнатов обясни, че прекратяването на договора е със заповед на шефа на инспектората, което значи, че всичко е законно.

Лютви Местан
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини