Спретнаха другарски съд на Хазан Азис за паркинга пред „Орфей”

Истински другарски съд в духа на здравите традиции от времето на „соца” спретнаха на кмета Хасан Азис  представители на  държавни институции,  неправителствени сдружения и граждани. Те се събраха по инициатива на областния управител Иванка Таушанова, за да се обсъдят важни въпроси около схемата на движение на ключови места в града. Срещата бе провокирана от искане на градоначалника  областният управител да съдейства да бъдат отпуснати  половин милион лева от републиканския бюджет за спешно преустройство на кръстовището в кв.”Веселчане”, където стават непрекъснати задръствания. В прессъобщение на областна администрация се уверяваше, че това ще бъде основна точка в дневния ред и, че ще присъства и кметът Хасан Азис.

 Вместо градоначалника на срещата се яви главният архитект Петя Назърова, а основна тема бе отварянето на паркинга на кръстовището на ул.”Булаир” и бул.”България” пред комплекс „Орфей”.

 Областният управител бе поканил представители на Областно пътно управление, Пътна полиция,  Съюза на автомобилистите, сдружение на таксиметровите шофьори, граждани.

  Иванка Таушанова заяви, че дискусията е по повод жалби на граждани срещу отварянето на паркинга в центъра на града. Тя се обяви категорично против разкриването му пред „Орфей”. Обоснова се с това , че той заема от пешеходната зона пред зелените площи. Каза също, че безопасността на движението е по- важна от искането на собствениците на магазини и офиси в „Орфей” за паркоместа.На времето е трябвало да се направи подземен паркинг, а не дискотека, подчерта областният управител.

 Шефът на Пътна Полиция Иван Бакърджиев, каза че паркинга затруднява и обърква движението. Още през 2008 г.Пътна полиция е била против отварянето му. Той предложи паркинг да се създаде пак на бул. „България”, но до пощата.

Господдин Атанасов от съюза на автомобилистите подкрепи това предложение.

Притив паркинга пред „Орфей” се произнесе  Айхан Яшар от сдружението на таксиметровите шофьори.

 Главният архитект Петя Назърова заяви, че се цели да се политизира един проблем. Къде са институциите, когато паркинга пред театъра бе превърнат в автоборса и градът остана без места за паркиране в идеалния център. Именно затварянето на този паркинг налага отварянето на друг пред търговския център „Орфей”. Защо не вземат институциите,сдруженията и гражданите отношение по обект,  който е държавна собственост, попита Назърова.

 Орхан Кадиров от транспортният отдел на общината посочи,че отварянето на паркинг пред пощата ще наруши зелената зона в центъра, а не този пред център „Орфей” и театъра.

Областният управител Иванка Таушанова заяви,че не знае за това че паркинга пред театъра е превърнат в автокъща. Според служителя в областна администрация Яни Янев  това е незаконно. Таушанова обеща да извърши проверка на случая, за да се преразгледа и съдбата на паркинга пред „Орфей”.

Георги Кулов

Иванка Таушанова
Петя Назърова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини