Два пъти повече жертви на пътя през тази година в Кърджалийско

Иван Бакърджиев

 Два пъти повече са убитите през тази година в сравнение с миналата в Кърджалийско. Общо 15 души са загинали по пътищата на областта  от началото на 2010 г. до днес. Ранените са 190 души. Това съобщи пред журналисти шефът на Пътна полиция главен инспектор Иван Бакърджиев.  Той подчерта, че  тази мрачна статистика се изважда на показ в Деня за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва  в цял свят по инициатива на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.

Данните за страната са стряскащи. От 1990 г. до края на 2009 г. при катастрофи в са загинали общо 21 773 души,  а ранените са 168 007.  От общия брой на загиналите 24% са деца,юноши и млади хора. Близо 30 на сто от тежко ранените остават инвалиди за цял живот, облезяза Иван Бакърджиев.

  Служителите на пътна полиция в Кърджалийска област са регистрирали общо 19 299 нарушения извършени от моторни превозни средства. От тях 5960 са за нарушаване на ограниченията на скоростта. Нараства броят на водачите каращи след употреба на алкохол-246. От тях 194 са много пияни с над 1,2 промила алкохол в кръвта.

Да се шофира по пътищата на областта става все по опасно. По тях все по често се движат неправоспособни водачи. Заловените само за тази година са 360 души.  Много са и тези които карат неизправни моторни превозни средства-226 водача.

Общо 548 катастрофи са станали през тази година на територията на областта, съобщи Бакърджиев.  От тях 158 са тежки с убити и ранени.

 За хората няма части. Близките и на убитите и на ранените също са потърпевши. Всички институции в областта трябва да са съпричастни, подчерта шефът на Пътна полиция.

В рамките на Европейския съюз загубите от пътно-транспортни произшествия само за тази година възлизат на 130 млрд.евро.

Георги Кулов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини