Facebook с антинаграда "Big brother"

Полицията, ЕС и Facebook са носителите на чешкитеантинагради "Big brother".

Сред "медалистите" са ощеминистерствата на здравеопазването и образованието, известна фирма за мобилни телефони, законът за наземните комуникации и др.

Наградите се връчват за 6 поредна година, като обхващат 7 категории. Целта на инициативата е да привлече вниманието върху рисковете от злоупотреба с личните данни на гражданите.

Чешката полиция беше отличена заради съхраняването на данни за шофьорите и техните коли, заснети с мрежата от камери и др. Министерството на вътрешните работи, според организаторите, бойкотирало подготовката на законодателство с цел подобряване защитата на личните данни.

И тази година Facebook беше сред наградените, заради това, четехнически принуждава потребителите да осигуряват достъп за всеки и всичко чрез личните данни в профилите им.

ЕС пък е включен в наградите заради спорния проект INDECT, финансиран с близо11 милиона евро и с цел развитие на система за проследяване и засичане на „анормално поведение".

Европейската комисия е удостоена със статуетка заради търговското споразумение ACTA, насочено против фалшифицирането, както и заради GPS технологията за проследяване на автомобилите без знанието на собствениците им.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини