Екшън в Кърджали, непълнолетни развъртат полицията

Двама непълнолетни младежи бяха закопчани в Районното управление в Кърджали след като разиграваха служителите на реда в автогонка из целия град. Задържаните са отивали в Строителния техникум за занятия. Качил ги техен приятел без книжка във „Фолксваген Голф” и решили да се поразходят. В 9,15 часа автопатрул се опитал да ги спре на входа на Кърджали откъм Пловдив, след като колата на младежите навлязла по забранената улица към пазара.

Шофьорът на „Голф”-а не се подчинил на полицаите. Започнало преследване, като младежите се движели с висока скорост и цяло чудо е, че няма жертви. Те разходили полицаите почти из целия град. Направили обратен завой и на оживеното кръстовище пред районното управление. Шофьорът не само не спрял на сигналите на служителите на реда, но и насочил колата към един от тях, който се опитал да го спре. Като в американски екшън се опитал да изтика полицейски автомобил от пътя, удряйки го странично.

„Голф”-ът се насочил към Момчилград, но екипи на полицията засекли пътя му. Шофьорът Д.О./20/избягал, а спътниците му били закопчани.

Според единия от задържаните Димитър Славчев върху него е упражнено полицейско насилие. Ритаха ме по гърба, твърди младежът. Той показа пред журналисти следи от одрасквания по ръцете, главата и врата, но не можа да покаже медицинско, удостоверяващо, че следите са от побой.

Според настойника му Димитър Кацаров полицаите са превишили правата си при задържането. Ще се обърнем към съда, категоричен бе Кацаров.

Димитър Славчев показа декларация, подписана от него в полицейския участък. Младежът твърди, че това е станало в коридора и е бил принуден да се откаже от адвокат и лекар, който да го освидетелства.

Отказан му бил и психолог.

 От пресцентъра на полицията в Кърджали отрекоха да е упражнено насилие върху задържаните момчета. Одраскванията са били от храстите, в които Славчев се опитал да се скрие при задържането. От МВР подчертаха, че младежите са се държали изключително агресивно спрямо служителите на реда. Полицаите са действали много внимателно, за да не ги наранят и предизвикат катастрофа по време на преследването. В Районното управление при задържането са извикани двама прокурори, които са давали указания на служителите.

Срещу младежите е образувано досъдебно производство. Проверява се и дали полицаите не са превишили правата си при задържането. Проверката ще излезе с резултат до 15 дни, казаха от МВР.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини