Шериатските финанси-отворената врата за „Ал Кайда”

Това което нас българите ни е отличавало от великите нации в най-новата ни история е пълната липса на чувството за мисия в световната политика. Ние винаги с лекота сме загърбвали естествените си съюзници в името на бити каузи. Затова и двадесети век е белязан с поредица от национални катастрофи. Лутането на политическия ни елит продължава и днес. Приоритет за новите управляващи е да се дистанцират от доскорошния „голям брат” Русия. В името на това те са готови да жертват националната сигурност. Настоящото българско правителство стресна не само Москва, но и западните ни съюзници с „авангардната идея” да пусне официално шериатските финанси в страната. Симбиозата между парите на ухабизма и една пета мюсюлманско население, може да се окаже взривоопасна като либийски експлозив в американски „Боинг” над Локърби.

България е готова да обсъди с официални лица на Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив възможността за инвестиции в проекта за строителство на втората българска атомна електроцентрала „Белене”, заяви в края на август 2009 г. българският министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред кувейтската информационна агенция КУНА. България се опитва да отслаби зависимостта си от руските компании в сферата на ядрената енергетика. Ще обсъдим предложението с частния и държавния сектор в Катар, Саудитска Арабия и Кувейт, каза още Трайков.

Наскоро се завихри скандал с изграждането на писта за Формула 1.Правителството даде съгласие частния инвестиционен фонд EABG от Абу Даби да инвестира 500 милиона долара в страната ни.Дълго време пари за писта при Доброславци се търсеха от кувейтски и катарски фондове.

Дали в правителството не знаят, че петродоларите вървят с политически условия?

Практиката с емигрантите в Западна Европа показа, че обикновено условията са насочени в две направления-утвърждаване на исляма и налагане на ухабизма. Основната цел е популяризиране на ислямското право–шериата и възприемането му от мюсюлманското население-било местно или емигранти. Затова в Америка тези пари се наричат шериатски финанси. Едва 20 на сто от петродоларите се инвестират в икономиката на ислямските страни. Останалите са насочени към банковата система на Западния свят. Инвестират се и в промишлени корпорации, вериги магазини, дори елитни футболни отбори. Голяма част от тях обаче попадат в ръцете на терористите –ислямисти.

Според вицепрезидента на Центъра за политика по сигурността на САЩ Алекс Алексиев шериатските финанси, представляват значителна заплаха за САЩ и Запада. Американското разузнаване разкри банки, които директно финансират тероризма. В края на 80-те години на миналия век два трезора са оперирали с такива финанси в полза на терористични мрежи-това са Ал Такуа и Акида банк, регистрирани на Бахамските острови с привидната цел да промотират ислямските банкови сметки. Технните основатели бяха ключови членове на „Мюсюлмански братя” в Европа като Юсеф Нада, Ахмед Идрис Насредин и Галеб Хамат. Оказа се, че това са фиктивни компании перящи пари на терористи.

Като цяло големите шериатски финансови институции осигуряват субсидии за терористични и екстремистки групировки с помощта на ислямски „благотворителни”организации и такива, чиято цел е да прикриват истинския произход на парите. Много се използваше например Международната ислямска благотворителна организация/МИБО/, която всъщност е департамент на Световната мюсюлманска лига. Ето как работи системата. Банката дарява пари на МИБО или на подобна организация,която „инвестира” в Ал Такуя или Баит ул Мал ал Ислами, които на свой ред насочват парите към терористични групировки. Има многобройни познати инстанции на шериатски банки и на техните собственици, които са ангажирани директно с терористични организации и лица. Саудитците принц Фейсал и Салех Камел, например са съвместни инвеститори с Осама бин Ладен в суданската Шамал ислямска банка. Много лица посочени за терористи притежават сметки в техните банки. Салех Камел и Ал Раджи също заемат солидно място в списъка на спонсори на „Ал Кайда”.

Според Алекс Алексиев държавната подкрепа за ислямското банкерство е установен факт от създаването на първата шериатска банка-Банка за ислямско развитие през 1975 г. Тя продължава директно или индиректно до днес. В същност в много мюсюлмански страни ислямското банкерство е обект на всички видове преференции в сфери като данъчното облагане, по ниски изисквания за резервни фондове и др. В светска Турция привилегии получиха „ислямските финансови къщи”.

Шериатските финаси имат своята ислямистка обосновка. Корифеите на ухабизма твърдят, че след краха на комунизма, ще бъдем свидетели на краха на капитализма. Признак за това е световната икономическа криза, която уронва устоите на налаганата от Запада глобализация.

В сайтовете финансирани с петродолари може да се прочете следното: ”Поразителен е фактът, че сме свидетели преди всичко на човешка,а не на финансова криза. Обикновените хора са тези,които губят дома, работата и спестяванията, а заглавията в медиите са насочени към крупните компании и доларите. Първият принцип на икономическата система на Исляма се отнася до основните потребности на обществото. Първостепенен се явява проблема с разпределението, а не с производството. Ние не изпитваме недостига на ресурси и богатства, явяващи се двигател на увеличението на производството, макар тяхното неправилно разпределение да е довело ръст на нивото на бедността, даже в най-развитите страни. Отличието на ислямската икономическа система от другите се състои в това, че у всеки човек са длъжни да бъдат удовлетворени основни потребности за храна, жилище, потребности,отнасящи се до здраве и образование. Пророкът Мохамед е казал „Сина на Адам има право на жилище, където той може да живее, на дрехи, с които да прикрие срамните си места, на къс хляб и немного вода”

Хората, които вярват в тези постулати в България не са малко. В продължение на две десетилетия ислямистки фондации наливаха пари в Родопите за да подготвят почвата на ухабизма. Една от тях фондация „Тайба” , която оперираше със саудитски пари изгради джамията в Черноочене. Общо за две десетлиетия се вдигнаха 323 мюсюлмански храма в страната. Не се жалеха пари за куран курсове и медресета. Роденият в Мадан Мехмед Дорсунски дори написа история на ахряните, като изведе техния произход от арабите. Службите разбиха няколко организации които пропагандираха възстановяването на ислямския халифат и господството на мюсюлманите над света.

Напоследък шариатските финанси търсят начин да влязат официално в страната. Така тяхното влияние става неоспоримо. Един от знаковите проекти е за изграждането на мюсюлмански център в София. Идеята е лансирана през 2001 г. на форум на организацията Ислямска конференция. Тогава главният мюфтия Мустафа Алиш заяви, че софийската джамия е недостъчна за нуждите на прииждащите в столицата мюсюлмани. Веднага дарители от Обединените арабски емирства и султанът на Оман привеждат средства на Научно-изследователския център за ислямска история, изкуство и култура към организацията Ислямска конференция със седалище Истанбул. Председател на този център е турският гражданин Екмеледдин Исханоглу. Първият транш от половин милион долара е преведен на Главно мюфтийство. С тях е закупен теренът в „Малинова долина”.

Като проводник на шариатските финанси се очертава и обръча от фирми около ДПС. Това предизвика истинска ревност сред управляващите. Министър Вежди Рашидов заяви преди време:”Има вестници,които се наричат тук-таме опозиционни, знаете, че медиите си водят определени политики, особено медиите на оманския шейх, от „Беловодски път”,пресгрупата, конкретизира се Вежди Рашидов, очевидно имайки предвид медийната група на Ирена Кръстева.

Настъплението на шериатските финанси се очаква да активизира тероризма. За това предупреди израелският външен министър Авигдор Либерман. Той директно оповести, че Ал Кайда и други ислямистки екстремистки групировки се опитват да установят свои бази на Балканите. Регионът е „следващата дистинация”, където глобалната мрежа за джихад, планира да установи дейността си, подчерта дипломатът.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини