Има ли доказателства, че деца мрат в домовете

Българският хелзинкски комитет да предостави доказателства, че деца умират в социалните домове у нас. Това поиска председателят на Държавната агенция за закрила на децата Надя Шабани, цитирана от БНР.

Припомняме, на съвместна пресконференция с прокуратурата вчера от комитета съобщиха потресаващи факти за отглеждането на децата в подобен тип заведения. Надявам се да ни предоставят конкретния списък с конкретните домове, в които деца умират от глад, изиска Шабани.

Тя добави, че експертите от комисията са участвали в проверките в домовете, в които са констатирани нарушения. Председателят на ДАЗД обаче изтъкна, че тези нередности са от друго естество, не са регистрирани смъртни случаи, а виновните лица са били санкционирани.

Аз съм съгласна, че няма ясна проследимост по отношение смътността на децата, добави тя. Шабани посочи, че задължителна аутопсия се прави само в бебешките домове, където се отглеждат деца от 0 до 3 години. Шабани обясни, че в момента се разглежда предложение за поправка в закона, според което при всеки смъртен случай на дете в институция да се прави аутопсия.

Междувременно заместник-главният прокурор Галина Тонева обеща пълна ангажираност на прокуратурата по отношение на констатираните нарушения.

Стана ясно, че прокуратурата ще извърши вътрешна проверка за прекратените дела за подобни случаи. Една от мерките, които се предприемат, е задължението на тези институции да уведомяват за всеки подобен случай, каза още Тонева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини