Анализ: ДПС губи 3 общини в Кърджалийско

Ешреф Кахраман

ДПС ще загуби три общини в Кърджалийска област на местните избори догодина. Това са Кирково, Ардино и Крумовград. Под въпрос е и Кърджали. Само ако кандидатът на Движението е отново Хасан Азис, победата е гарантирана. Това сочи анализ на правозащитната организация BAHAD, базирана в турския град Бурса, предоставен на Кърджали бг вести. Според  президента на сдружението Ешреф Кахраман ДПС има нужда от сериозно обновяване на политиката си в региона, ако иска отново да повтори успеха ”7 от 7 общини” в областта. Местните лидери трябва да си вземат поука от провала на формулата „4 от 4” на парламентарните избори, когато ГЕРБ проби монопола на Движението, смята Кахраман.

Според него причините загубата на парламентарните избори от ДПС е откъсването от електората. Много се спекулираше с евросредствата, крадеше се безразборно, парите не достигаха до хората, се сочи в анализа.

Ешреф Кахраман смята, че една от големите грешки е свалянето на Касим Дал от поста зам.-председател на партията. Това бе един от малкото честни хора в ДПС. Обикновените привърженици загубиха сериозна опора, смята Ешреф Кахраман. Според него оттук нататък трябва да се дава път на млади и неопетнени кадри като кмета Хасан Азис и депутата  Неджми Али.

BAHAD  е изселническа правозащитна организация, учредена през 2004 г. от бивши политзатворници и концлагеристи от времето на т.нар.Възродителен процес. Тя се бори за даване на обезщетения на репресираните и признаване стажовете на изселниците, натрупани в България. Неин доклад даде основание на Парламентарната асамблея на съвета на Европа да отправи препоръки към България в тези насоки.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини