Заплаха от чужда културна инвазия предрича Ехлиман Чобан

Ехлиман Чобан

Теаралната реформа на министър Вежди Рашидов ще доведе до наплив на чуждестранни трупи в смесените райони. Ще се прокарва външно влияние. Само след няколко месеца в Министерството на културата ще отчетат като грешка закриването на т.нар.турски театри в Кърджали и Разград, защото ще видят  заплаха от чужбина, прогнозира за Кърджали бг вести бившият зам.-директор по маркетинга и рекламата на закрития театър „Кадрие Лятифова” в Кърджали Ехлиман Чобан.

Той добави, че икономията от затварянето на храмовете на Мелпомена в Кърджали и Разград е едва 300 000 лева годишно, но щетите за националната култура ще бъдат драматични. И двата театъра играеха постановките си на турски и български. Те бяха мост за опознаване на българи и турци. Представяха се постановки, които не обслужваха нечий чужд национализъм, а националната кауза, каза още Ехлиман Чобан.

Според него т.нар. рефома на Вежди Рашидов е направена без нужния анализ. Могло е тези пари да се спестят от намалени щатове и заплати в условия на криза, като след време отново се възстановят.

Ехлиман Чобан очаква отговора на министър Вежди Рашидов за идеята за национален театър с частно финансиране, който да представя културата на турския етнос. Ако отрече и тази идея, значи обслужва нечии националистически интереси, смята Ехлиман Чобан. Той е на мнение, че идеята е само тест за министъра. За да бъде представена в пълнота културата на дадено малцинство, с нея трябва да се ангажира държавата. В случая трябва да се възстановят държавните театри в Кърджали и Разград.

Той споделя прогнозата на депутата  Лютви Местан, че рано или късно държавни турски театри пак ще има.

Нямам нищо лично срещу министър Рашидов. Аз бях първият ръководител на състав с името на майка му Кадрие Лятифова. Той още съществува в читалище „Юмер Лютви” в Кърджали, подчертава Ехлиман Чобан.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини