Бойкот на ВиК в Чакаларово, 70 на сто не плащат

Народни представители от СДС ще отправят питане в парламента за скандалното увеличение на водата в няколко села на община Кирково, което породи сериозно социално напрежение. Депутатите ще поискат писмен отговор от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране защо от началото на годината цената на живителната течност е увеличена три пъти, без за това да има сериозно основание. Така жителите на Чакаларово, Тихомир, Дружинци, Горно Кирково вместо 33 стотинки, плащат лев. Това съобщи за Кърджали бг вести областният лидер на сините в Кърджали и общински съветник Дора Христова. Тя подчерта, че държавната комисия е увеличила цената без местното дружество ВиК да е вложило и лев инвестиция в мрежата.

Най-сериозно е напрежението в село Чакаларово. Тук 70 на сто от жителите отказват да плащат новата по-висока цена на водата. Преди два дни ВиК изпрати инкасатор, който за малко не бе линчуван от селяните. Поводът бил, че от дружеството поискали от кмета нередовните платци да си дадат личните данни, за да бъдат заведени дела срещу тях.

Много от възрастните плачат като деца, защото не могат да платят солените сметки, споделя Димитър Делчев, председател на Инициативен комитет за отделяне на селото от водното дружество. На среща преди месец с вицепремиера Симеон Дянков той изложил идеята си в писмен вид. Тя се подкрепя с подписка от 600 негови съселяни. Чакаларовци искат да  излязат от ВиК,  да имат собствен екип, който да поддържа водоснабдителната мрежа. Самата тя е изградена преди 40 години от жителите на селото. Водоснабдяването е гравитачно. Няма помпи и затова водата е евтина. Недоумяваме как Държавната комисия приравнява цената на нашата вода, с тази в Кърджали, подчертават потърпевшите.

Те чакат отговор на ДКЕВР дали ще бъдат отделени от ВиК или не. Селото е разделено. Около една трета имат близки във водното дружество и не желаят промяна. Останалите обаче са категорични, че ако Държавната комисия не се произнесе в тяхна полза, се вдигат на протест. Готовност да ги подкрепят и останалите села, потърпевши от решението на ДКЕВР.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини