Бой по Таушанова заради ”помашкия” гаф

Българомохамедани от Родопите, общественици и авторитетни учени скочиха срещу гафовете на управляващите по националната политика. В открито писмо адресирано до премиера Борисов, министър Рашидов и областният управител на Кърджали Иванка Таушанова се осъждат опитите за прокарване на идеята за „помашка общност” или „българомохамедански етнос”.

Един от случаите, който предизвиква недоволството на българомохамедани, общественици и учени, е този в Чакаларово, където разговор с министър Симеон Дянков е обявен официално като среща с „помашката общност”. Инициативата за мероприятието е на областният управител Иванка Таушанова.

Изразява се недоумение и за гафа на фестивала на етносите във Варна, който се проведе под патронажа на министър Вежди Рашидов. Тук бе представен фолклора на „помашки етнос”.

В картата за електронно преброяване пък бе включена в графата етнос - опция „българомохамедани”.

Не бива да се смесва религиозна с етническа принадлежност, се казва в документа. Така се обслужват интереси на ислямисти , които искат да заличат българския произход на потомците на ислямизираните българи. Налива се вода и в политиката на съседна Гърция, която се опитва да наложи тезата за т.нар. помашки етнос.

Повечето от подписалите се под отвореното писмо са членове на възстановената на 1 ноември миналата година Дружба Родина. Ще припомним, че първообраза на организацията е създаден през 1937 г. в Смолян. Целта е да повдигне българския дух на българомохамеданското население в Родопите. По инициатива на родинци се създава самостоятелно главно мюфтийство, свалят се фесове и фереджета, налага се българското светско образование, приемат се български имена. Кампанията е напълно доброволна. В Смолянско, където Родинското движение е било най-силно, и днес българомохамеданите проявяват най-силни патриотични чувства.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини