ДПС пак натиска за изборния туризъм

Лютви Местан

ДПС ще държи да се спазва правото на българските граждани да упражнят своя вот. Това каза пред бТВ заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан в разговор за новия Изборен кодекс, като припомни, че заради нарушено конституционно право Движението вече е завело дело в Страсбург.

Ограниченията, които може да налага Изборният кодекс, предвид спецификата на един или друг вот е да каже къде може или не може да гласува един гражданин. Ограничението обаче не може да доведе до лишаване на право на глас, заяви Лютви Местан. По думите му ДПС няма как да подкрепи какъвто и да е напън, който ограничава конституционни права на българите, а именно правото на глас.

"Надявам се колегите от ГЕРБ да не следват плътно коалиционните си партньори от "Атака" по деликатни въпроси", заяви той, коментирайки предложенията на партията на Сидеров, целящи ограничаване на изборния туризъм. Секции за местни избори в чужбина не е необходимо да има, въпросът е, че не бива да се заиграва с понятията настоящ и постоянен адрес, заяви още зам.-председателят на ДПС.

Местан обясни, че няколко избора са съвпаднали с религиозни празници, поради което пристигащите хора в Кърджали са били повече от обикновено. Той увери, че всеки ден в града пристигат от 16 до 30 автобуса и това е всекидневие, а не изборен туризъм.

Относно прословутия хонорар от 1,5 милиона лева на Ахмед Доган, Лютви Местан каза, че ДПС не бяга от моралните измерения на въпроса. Според него компетентността на Доган няма нищо общо с дипломата, която притежава. Той изрази съмнения, че делото, заведено срещу лидера на ДПС, е само част от една цялостна атака, която има за цел да постави движението под зависимост, което пък е политически акт. Ахмед Доган е декларирал всички свои доходи, свързани с този договор. "Ако всички български политици бяха постъпили като г-н Доган, България щеше да се е справила с корупцията", заяви Местан.

Относно обвинението на Вежди Рашидов, че директорката на театъра в Кърджали е роднина с Лютви Местан, зам.-председателят на ДПС каза, че очаквал симетрично мъжко поведение на министър Рашидов. "Културата на министъра на културата му позволява да съвместява лъжата с министерския пост", допълни още Лютви Местан.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини