Маслините в Кърджалийско оцеляха

95 на сто от маслиновите фиданки, засадени в Кърджалийско по проект на Земеделския колеж, са устояли на зимните студове и са се прихванали. Дръвчетата са се възстановили от измръзвания, след като през зимата температурите на места паднаха под минус 25 градуса. Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на Земеделския колеж проф.Васко Василев. Той обясни, че фиданките са в девет полета с обща площ 10 дка. Те са от студоустойчиви сортове. Очаква се след още година да дават плод, ако аклиматизацията им върви успешно.

Маслинопроизводството може да се превърне в алтернативен поминък, ако успеем с експеримента, смята ученият.

Земеделският колеж е разработил концепция за развитието на Източните Родопи, която е внесъл в Консултативния съвет при областния управител Иванка Таушанова. Тя ще се разглежда на заседание на съвета на 1 октомври.

Препоръчва се развитието на овощарството - отглеждането на ябълки, круши, сливи, орехи. Перспективно е и развъждането на месодайни овце.

За да демонстрират възможностите на различни сортове, от Земеделския колеж са създали образцова овощна градина с 650 фиданки . Тя е еталон и е единствената с капково напояване в региона.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини