Телевизорът – форма на терапия или на патология?

Според някои социолози, телевизорът днес е потомък и съвременен образ на домашното огнище. В съвременните семейства той е център на дома, който събира около себе си цялата фамилия.
Но струва ли си да отделяме толкова много време за него. Не трябва ли да го свалим от поста “глава на свободното време”?

За разлика от домашното огнище, телевизорът не просто ни стопля и събира – той практически “изяжда” цялото ни свободно време. Кои са плюсовете и минусите от телевизията?

Телевизията ни помага да се отпуснем, да не скучаем, да се развличаме.
Това наистина е така. Ние се отпускаме, наслаждаваме се на развлекателните програми. Но това води до емоционална зависимост от телевизията: когато реалното става не толкова реално и човекът предпочита да не разрешава собствения си проблем, а да се настани удобно пред телевизора и да гледа поредния сериал. Той преживява едновременно с главните герои и отлага или напълно забравя за необходимостта да живее тук и сега.

А неговият единствен и неповторим живот минава покрай него...

Телевизията е източник на “живи” новини, интересни филми и програми.
Това несъмнено е плюс. Но... замислете се колко време губите в гледане на многобройните рекламни блокове. Опитайте се изчислите приблизително времето, което отделяте за гледането на заинтригувалото ви предаване и за всяка рекламна пауза, която се появява на всеки 10 минути. Не е ли по-лесно да намерите филма, който ви е интересен или да го вземете под наем?

Много по-добре е да посветите свободното си време на себе си или на семейството си.

Телевизията е най-леснодостъпният начин за прекарване и ангажиране на свободното време.
Няма нищо лошо в това да прекарате вечерта пред телевизора и да си починете, гледайки забавна комедия, любимия си футболен отбор или някакъв концерт.

Лошото е, когато това се превърне в навик и единствен начин за развлечение. И вие с лекота намирате аргументи, за да откажете срещите с приятели, ходенето на театър и т.н. С други думи, изчезва навикът за активно и творческо прекарване на свободното време.

Именно активната и творческа почивка, хобито и общуването с близките дават възможност да се почувства истинския отдих, собствената индивидуалност, удовлетворението от любимото занимание. Трябва да живеем живота си истински, а не да се храним с илюзии.

Телевизията ни спасява от самотата.
Наистина понякога телевизията става спасение. Но не трябва да се забравя, че любимата музика, книгите, общуването с природата са за предпочитане. Вие не трябва да се криете от света , постоянно седейки пред ”синия” екран.

По данни на американски социолози, които са провели изследване преди 30 години, нещастните хора гледат повече телевизия. Ако щастливият човек губи седмично по 19 часа от личното си време за гледане на различни филми и програми, нещастният отделя за телевизията около 25 часа.

Оказва се, че бягайки от реалността, хората се опитват да получат чувствата и емоциите, които не им достигат в живота. Малко хора подозират, че включеният в качеството на фон телевизор е силен източник на стрес за нервната система. Мозъкът постоянно получава и обработва информацията от телевизора, при това не винаги само позитивната и необходимата.

Така че няма да се случи нищо страшно, ако не посвещавате свободното си време изцяло на телевизията.

Тогава...:

- Ще имате повече свободно време. Просто ще се учудите с колко много свободно време разполагате.

- Ще започнете да общувате със семейството си. Това е особено важно, ако имате деца. Психолозите подчертават, че основните проблеми в семейството се резултат от недостатъчното общуване или неумението да се общува.

- Вашето свободно време ще стане по-интересно и по-емоционално наситено. Или в края на краищата вие ще се замислите за това, какво наистина ви се прави.

- Ще се научите да “отсявате” само тези филми и предавания, които наистина ви харесват, а не просто текат по каналите.

- Напълно вероятно е и да отслабнете. Гледането на телевизия често е придружено с похапването на нещо, а човекът, който е ангажиран с друго, приема по-голямо количество храна.

- Повечето телевизионни “фанатици” пълнеят не само от недостига на физическа активност – те страдат и от проблеми със съня. Като правило те предпочитат да спят в непосредствена близост до телевизора, застояват се до късно и заспиват пред него, под въздействието на постоянния шум.

- Отказът от гледането на телевизия може да разреши проблемите ви със съня. 30 минутните разходки на чист въздух способстват не само за здравия сън, но и за избавяне от стреса.

- Ще се подобри състоянието и на вашия храносмилателния тракт, очите, нервната система, кръвообращението и гръбначния стълб.

- Прекратяването на кавгите за това, какво “ще се гледа тази вечер” ще направи отношенията ви в семейството по-хармонични.

- Ще икономисате електроенергия.

- Ще си припомните колко приятно е да се чете книга, да се разхождаш на чист въздух или просто са се вслушваш в тишината. Това ще ви направи по-спокойни и уравновесени.

Вие със сигурност ще откриете и други предимства. Но важното е, изключвайки телевизора, да не попаднете в плен на другите съмнителни удоволствия: безцелно ровене в интернет, четене на тонове развлекателна литература и т.н.

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини