Митохондрийната Ева живяла преди 200 000 години

Библейската представа за родоначалниците на човешкия род

Учени от университета Райс уточниха възрастта на митохондрийната Ева, жената, от която води началото си вида Homo sapiens. Отчитайки последните достижения в областа на популационната генетика, те определиха, че Ева живяла преди около 200 хил. години. Досегашните изчисления бяха, че общата ни прародителката е живяла преди около 140 хил. години

Митохондриите се передават от поколение на поколение по женска линия – тези органели се съдържат в яйцеклетката на майката, от която впоследствие се развива ембрионът. Така митохондриите на всички живяли на Землята H. sapiens са преки потомци на митохондриите на първите представители на вида.

В генома на митохондриите с течение на времето се натрупват мутации. Ако мутациите не са „лоши” за работата на митохондрийните гени, те могат да се запазят и предадат на поколението. Скоростта на тези промени е постоянна във времето, така изследвайки броя на мутациите при различни хора, учените изчисляват възрастта на Ева. Методът на молекулярния часовник, както го наричат, е базиран на доста условности. Например, че създаването на потомство върви равномерно в цялата популация, т.е. всеки два представителя от противоположен пол имат равни шансове за потомство.

Изследванията на митохондрийната Ева, както и на Y-хромозомния Адам – общия прародител на всички мъже на Земята са необходими на учените за да разберат как са протичали ранните етапи в еволюцията на човека.

Пълният текст

Митохондриите, благодарение на които учените доказаха, че всички произлизаме от една жена
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини