Мистериите на Хухла връчват награда "Почетен селянин"

Мистериите на Хухла и в тази година на криза ще съберат на връх Свети Илия над ивайловградското село хухленци, пръснати наблизо и далеч, творци и ценители на изкуствата. В нощта на 17 срещу 18 юли енергията на творчеството ще слее в едно сенките на древната история. Среща ще си дадат писатели, музиканти, певци, артисти и танцьори, свързани от нещо непреодолимо – кръвната връзка с Хухла.

Още в ранния следобед на 17 юли, събота, от 15 часа в салона на читалището ще открие изложба от акварели художникът Павел Павлов.

От 16 часа барокова музика ще огласи каньона на водопада – светилище край Арда. Концерт ще изнесе трио „Хухла” - Атанас Георгиев /контрабас/, Десислава Карамфилова /цигулка/ и Златина Георгиева /флейта/. И тримата са потомци на хухленци. .

Така, заредени духовно, участниците в празниците ще могат да се подкрепят и със специалитети на кулинарното изкуство на три националности – българи, гърци и турци на кулинарната изложба-базар „Традиция без граници”, която се открива в магазина на Хухла в 18 часа. .

Привечер, в 19,30 ч, преди да поемат към върха Свети Илия, ще отдадат почит на загиналите хухленци през 1913 г. и през войните с венци и цветя пред паметниците им. Горе по илинденския местен обичай ще окичат с цветя светилището – кладенец. След това в параклиса ще бъде отслужен водосвет. .

Тържествено Мистериите на Хухла ще започнат в 20 часа в Амфитеатъра със слово на инициатора и двигателя на Мистериите Иван Бунков. Водеща на програмата ще е Катя Стайкова, местно момиче с артистична кариера. .

Ще започне с представяне на новоучредената награда „Почетен селянин” и статуетката, която ще бъде връчена на носителя - земното кълбо поставено в цървул. Ще бъде представен и авторът й – скулпторът Емил Пенчев. Ще бъдат обявени и номинираните за наградата. .

Докато те се вълнуват дали ще спечелят, ще бъде представен сайтът на Мистериите - www.huhla.net. Мистериите продължават със среща с новата книга „Небесен гурбетчия” на родения в Хухла Ивайло Балабанов. Илюстрациите са на Владимир Чукич. За автора и творчеството му ще говорят писателите Елка Няголова и доц. Владимир Янев. Ще прозвучат и някои от 50-те стихотворения в книгата. .

Следва мигът на първия „Почетен селянин”. Кой е той, ще разберем на връх Свети Илия в нощта на 17 юли. .

Ще пее победителката в тазгодишния конкурс "България търси талант", потомката на Хухла Богдана Петрова. Ще е истински семеен концерт, защото заедно с нея ще пее майка й Ивана, изпълнителка на родопски песни. Ще им акомпанира на акордеон баща й. .

Балет, посветен на Хухла, ще поднесе на присъстващите танцьорката Маргарита Будинова. Ще видим и изпълнения на танцов състав от София. А след това фолклорната група от Свирачи ще огласи лятната нощ с древните песни на този магичен край на България. Настроението ще нажежи танцовият състав от Ивайловград „Мераклии”. Джемсешъна до зори ще поведат Христо Куманов, Златка и Илия Христови.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини