Хасан Азис: Източваме Водното огледало, получаваме блато

Като наказателна акция спрямо всички жители на Кърджали определи кметът Хасан Азис заповедта на ДНСК за изпускане водите на Водното огледало на река Арда. Използването на хидросъоръжението беше забранено на 26 април тази година. Общината обаче атакува заповедта и поиска спирането на изпълнението до произнасявато на съда.
Хасан Азис прогнозира, че Водното огледало още дълго време ще бъде както част от дневния ред на Кърджали, така и от политическото говорене на управляващите от ГЕРБ. До края на седмицата той очаква да получи решението на местния Административен съд, с което да се определи дали кметът е този, който ще трябва да разпореди изпускането на речните води от хидросъоръжението. Ако това решение е в ущърб на гражданите, ще го обжалваме, заяви Хасан Азис.
"ДНСК се опитва да вмени на общински кмет отговорността да се разпорежда с държавна собственост, каквато са реките и коритата им. Държавата още не е дала на община Кърджали обекта за стопанисване и управление. Няма нито административна, нито юридическа логика, но има политическа – някой трябва да бъде наказан за осъществената мечта на хората", каза кметът на Кърджали. Според него, ако е имало престъпление при изграждането на Водното огледало, съответните органи трябва да разкрият извършителя му.
"Ако се изпуснат водите строежът няма да стане законен. Никой няма интерес от това", каза кметът. Според него ако съоръжението бъде източено, само след 2-3 месеца речното корито ще се превърне в блато, бълващо миризми и комари. При такъв случай ще бъдат необходими не по-малко от 500 000 лева за почистването на коритото на река Арда.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини