Правят болница за долекуване в Кърджали

Анна-Мария Борисова

Болница за долекуване с 40 легла по четири специалности ще се разкрие в Кърджали. Това предложение е било прието на среща на здравният министър Анна-Мария Борисова с местните лекари. Тя бе на визита в града, на която е била обсъдена структурата на здравеопазването в областта, както и възможностите да се подобрят работата и ефективността в тази сфера.

"Предложението за болница за долекуване е много добро и и цялата област ще може да се възползва от това. Болницата разполага с 40 легла в областта на 4 специалности и това е много добре. Взаимно бяхме удовлетворени", каза здравният министър. Директорът на РИОКОЗ и вр.и.д. директор на Регионалния център по здравеопазване д-р Жени Стайкова обясни, че всъщност диспансерът за белодробни заболявания се преструктурира и става болница за долекуване и продължително лечение. Диспансерът отстъпва на МБАЛ 20 от леглата си по пулмология и 20 по фтизиатрия. Запазват се болниците в Крумовград, Ардино и Момчилград.
"Обсъдихме здравеопазването в областта и как да подобрим работата и ефективността. Това са разговори, които водим през цялото време и те са много строго индивидуални за всяка област. Разбрах, че колегите тук са приятно изненадани от предложенията, които им направихме и и от решенията, които им дадохме", заяви Ана Мария Борисова. В отговор на въпрос за това дали министерството има стратегия за запазването на българските лекари в България, тя посочи, че проблемът засяга цялата държава и навсякъде се отбелязва особен дефицит.
"Проблемът с лекарите е проблем за цялата държава, цялата държава има дефицит на лекари. Ние знаем, че всеки ден един лекар напуска България. И това са млади лекари и обезателно специалисти", каза д-р Борисова. Затова според нея реформата трябва да се направи много задълбочено и много остро. Тя уточни, че само когато се подобрят условията за работа, а лекарите и всички медицински специалисти започнат да се чувстват удовлетворени от работата си, те ще останат тук и няма да заминават извън страната.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини